Над 25 500 заболели от диабет са регистрирани в Добричко през миналата година
Над 25 500 заболели от диабет са регистрирани в Добричко през миналата година / ThinkStock/Getty Images

През 2014 г. 9% от възрастното население над 18 години в световен мащаб е диагностицирано с диабет. През 2012 г. около 1,5 милиона смъртни случаи са пряко причинени от диабет или неговите усложнения, съобщиха от РЗИ-Добрич по повод Световния ден на здравето. Тази година той се отбелязва под мотото „Да победим диабета”.

Повече от 80% от смъртните случаи се срещат в страните с ниски или средни доходи. Световната здравна организация прогнозира, че диабетът ще бъде на 7-о място, като водеща причина за смърт през 2030 г.

Увеличаващият се брой случаи се дължи предимно на по-честото наднормено тегло и затлъстяване, нездравословното хранене, намалената физическа активност на населението и социално-икономическите проблеми.

В България има вече около 600 000 хора с диабет. Още около 300 000 души не знаят още за своя диабет или са с преддиабет.

В област Добрич през 2015 г. са регистрирани общо 25 515 заболявания от захарен диабет. Във възрастова група от 0 до 17 г. са регистрирани 185 случая, съответно  137  с диабет тип 1  и 10 с диабет тип 2, като 38 са новооткрити.

При лица над 18 г. са регистрирани общо 25 330 случая, съответно 2506 с диабет тип 1 и 21 757 с  диабет тип 2, като 2783 са новооткрити. Диспансеризираните пациенти със захарен диабет през 2015 г. са общо  9 732 лица от областта.

Диабетът е хронично заболявяне, което води до повишаване на стойностите на кръвната захар и се дължи на нарушено производство на инсулин от задстомашната жлеза (панкреас), или когато организмът не може ефективно да използва произведеният от него инсулин.

Съществуват две основни форми на болестта. Диабет тип 1 е причинен от пълна или частична липса на инсулин поради разрушаване на произвеждащите го бета-клетки в панкреаса. Обикновено се развива при деца и млади хора, въпреки, че може да се появи във всяка възраст.

Диабет тип 2 е най-честата форма на заболяването и се дължи на инсулинова резистентност (намалена чувствителност към инсулин) и неспособността на клетките да реагират на инсулин, водеща до нарушената му секреция от панкреаса. С течение на времето панкреасът не може да секретира достатъчно инсулин, за да поддържа нормална кръвна захар. Симптомите на диабет тип 2 се развиват постепенно и могат да бъдат едва доловими. Някои заболели лица остават недиагностицирани в продължение на години. Много често се среща при хора с със затлъстяване и намалена физическа активност.

Продължително повишените стойности на кръвната захар могат да доведат до увреждането на сърцето, кръвоносните съдове, нервите, очите и бъбреците.

Поддържането на нормално телесно тегло, редовна физическа активност и здравословно хранене може да редуцират риска. Особено важно е всеки диабетик сам да поддържа постоянно кръвната си захар в относително нормални граници, което най-сигурно ще го предпази от всички проблеми и усложнения на диабета.

По повод на Деня на здравето, РЗИ – Добрич ще се включи днес в информационна кампания, съвместно с община Добрич и БЧК, в разпространението на информационни материали сред различни групи от населението, за утвърждаване на здравословен модел на живот и здравословно хранене.