Балчик с дългосрочна рекламна стратегия за културен туризъм
Балчик с дългосрочна рекламна стратегия за културен туризъм / netinfo

По инициатива на кмета на община Балчик Николай Ангелов бе разработена дългосрочна рекламна стратегия за популяризиране на потенциала за културен туризъм на балчишкия край. Ключовото послание е “ЗЕМЯ НА СЕДЕМ ЦИВИЛИЗАЦИИ”.

На предстоящата изложба на общините, която започва от 12 май в Пловдивския панаир, Балчик участва с голяма експозиция. Изненадата за публиката в него е цялостното показване пред българската публика на сензационна находка определена от специалисти като “едно от най-големите археологически събития на 2007 година”. Това е храмът на Кибела Понтия – Майката на боговете, в който бяха намерени изключителни скулптурни изображения и цяла каменна библиотека от послания на древните жители на града на бога Дионис. Това изумително археологическо откритие даде на града световен културен паметник.

В щанда на Балчик са представени още  “Двореца”  и балчишкото пристанище,  а с колекция живи цветя участва Ботаническата градина на Софийския университет. Не е забравена и най-старата художествена галерия в Добруджа – балчишката, която пази близо 1400 произведения на български и румънски майстори на четката.

Нов момент в представянето на Балчик на Пловдивския панаир са панорамните пространствени карти на Албена и балчишкото крайбрежие, както и първата туристическа карта на Добруджа в мащаб 1:100 000. По време на пловдивската експозиция Балчик ще се представи и с богата културна програма.

Представянето на Балчик в Пловдивския панаир е първото в историята на Белия град. След това представяне кампанията за популяризирането на града като център на елитен туризъм ще продължи в няколко европейски и черноморски страни.