АБВ с кандидати за кметове в шест от общините на Добричка област
АБВ с кандидати за кметове в шест от общините на Добричка област / Дарик Добрич

АБВ издига кандидати за кметове в 280 общини и райони в България, обяви в Добрич президентът и лидер на партията Георги Първанов. 180 са партийните кандидати на формацията, на много места тя влиза в коалиция или подкрепя независими кандидати с ясна идея и коалиционна програма. „Очаквам от тези наши кандидати над 50-60 да бъдат кметове след изборите и да имаме стотици общински съветници” – обяви Първанов. Той заяви, че АБВ има силен управленски потенциал, който ще бъде пренесен в местната власт, защото там има дефицит на управленски качества, възможности и идеи. Президентът посети Добрич, за да представи кандидатите на АБВ за кметове и общински съветници в областта. Той лично внесе в ОИК документите за регистрация на кандидата за кмет на Добрич Милко Пенчев и на листата за общински съветници в града. По-късно Първанов се срещна с ръководството и футболистите на ФК „Добруджа”, на които подари екипи за късмет.

Ето кои са кандидатите за кметове на АБВ в различните общини на област Добрич:

За кметския пост в Добрич ще се бори областният координатор на формацията Милко Пенчев. Той е на 44 години, има висше юридическо образование, работи като адвокат. Пенчев е досегашен общински съветник в Добрич, избран с листата на сдружение „Граждани в повече”.

В община Добричка АБВ издига за кандидат-кмет председателя на общинската си структура Димчо Маринов. Той е на 54 години, завършил е българска филология и право, работи като адвокат. Партията ще издигне кандидати за кметове и в 9 от селата на общината.

В Балчик АБВ издига за кандидат-кмет Павлин Петров. Той е на 58 години, има висше педагогическо образование, работи като преподавател по математика в училище „Васил Левски” - село Соколово.

В Тервел кандидат за кмет е Златина Ганчева. Тя е на 44 години, има висше педагогическо образование, работи като старши учител в детска градина.

В Шабла за кметското място ще се бори Станимир Овчаров. Той е на 45 години, има юридическо образование и е работил като следовател.

В Генерал Тошево АБВ заедно с Движение 21 и Земеделски съюз „Ал.Стамболийски” участва в местната коалиция „Гражданско обединение за Тошево” /ГОТ/ и подкрепя Недко Марчев, който ще участва в кметската надпревара като независим. Марчев е дългогодишен член на БСП. Той беше областен управител от квотата на червените, а преди това три мандата председател на Общинския съвет в Генерал Тошево. Недко Марчев беше и един от тримата номинирани  за кандидат-кмет на социалистите  в Генерал Тошево за предстоящите местни избори, но изгуби вътрешнопартийната надпревара. Той е на 54 години. Завършил е зооинженерство във Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора, има магистратура по мениджмънт в Икономическия университет във Варна.

В Каварна АБВ ще подкрепи независимия кандидат за кмет Галя Иванова. В община Крушари партията подкрепя кандидатът за кмет на БСП Злати Киров.