6,3% безработица в Добрич през май
6,3% безработица в Добрич през май / netinfo

Равнището на безработица в Добричка област през май 2015 г. е 11.0%, с 1,3 пункта по-ниско от предходния месец, съобщават от Бюрото по труда. В град Добрич безработицата е 6,3% при 7,5% през април.

Одобрени са нови работни места за област Добрич по Проект „Подкрепа за заетост” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. За извършване на превантивни дейности и мерки за защита от бедствия, свързани с обилните валежи, както и за предприемане на действия за преодоляване на потенциалния риск от наводнения в Добричка област, са разкрити 80 работни места в публичния сектор. Работодател е Областната администрация.

Още 105 безработни лица от областта ще бъдат устроени на работа на разкрити от работодатели от частния сектор места. Осигурената субсидирана заетост по Проекта е за срок от 4 месеца. Одобрените от работодателите безработни лица се очаква да започнат работа в края на месец юни и в началото на месец юли.

Към момента са актуални 415 свободни работни места, съобщават още от Бюрото по труда. Търсят се 11 лекари / в т.ч. един в Балчик/, двама ветеринари, двама фелдшери, специалист озелнител, двама  инженер – конструктори, двама специалисти маркетинг и реклама, девет инженер – технолози, един технолог ХВП, един счетоводител, един мениджър екип, един учител БЕЛ, двама младши възпитатели, един старши възпитател, инженер поддръжка и инженер енергетик.

За хора с работнически професии свободните позиции са 177, като в производството на обувки и на облекла са 24 от тях. Търсят се още заварчици, мебелисти, шофьори, готвач, автомонтьор, автотенекеджия, автобояджия, готвачи, сервитьори, продавачи, общи работници и др.

В района на Балчик има свободни 67 позиции за сервитьори, бармани, администратор, рецепционист, камериери, готвачи, пицари, майстор хлебар, работник консервна фабрика, оператор шиене на облекло и др.

За КК Албена се търсят 78 позиции - сервитьори, бармани, администратор, рецепционист, камериери, готвачи, продавачи, рехабилитатори, маникюрист, фризьори. В Кранево са актуални 4 работни места за нуждите на ткуристическия бранш, в Златни пясъци – 21, за различни туристически обекти в Каварненско са обявени 15 работни места.

Мрежата EURES предлага работни позици в държави от Европейския съюз. В Швейцария се търсят детегледачки, в Германия – работници в строителството, шофьори на камиони и детски учители, в Австрия – болногледачи, в Дания – шофьори и лекари, в Испания – готвачи, бармани и сервитьори, в Чехия – складови работници.