172 141 са избирателите за евровота в Добричко
172 141 са избирателите за евровота в Добричко / Дарик Добрич,архив
230 124 са избирателите за евровота в Добричко
72614
230 124 са избирателите за евровота в Добричко
  • 230 124 са избирателите за евровота в Добричко

172 141 са избирателите в Добрички район, които имат право на глас на предстоящите на 25 май избори за представители в Европейския Парламент, съобщи за Дарик председателят на Районната избирателна комисия /РИК/ Ивелина Илиева. Те ще гласуват в 383 секции. В региона са доставени 190 000 бюлетини, които вече са разпределени по общини.

Гласоподавателите в Добрич са 86 238, а секциите - 129; в Генерал Тошево са 13 519 с 50 секции. В община Добричка ще гласуват 18 193-ма в 67 секции; в Балчик - 17 614 с 37 секции; в Каварна - 13 477 с 34 секции; в Тервел - 14 527 с 33 секции. В Шабла гласоподавателите са 4 412, а секциите 16; в Крушари 4 161 са с право на вот в 17 секции.

Подвижна секция ще има само в община Генерал Тошево, каза Илиева, на другите места не е стигнал броят на желаещите, за да се разкрият. Знае се вече, че ще се разкрият места за гласуване в болниците в Добрич и Балчик, в санаториума "Тузлата", в следствения арест в Добрич, в клиниката в Карвуна и в старческите домове в Добрич и Тервел, където има по над 10 избиратели. Един чужденец ще гласува на евровота - британец, който ще пусне бюлетина в село Преселенци, генералтошевско.

Ивелина Илиева определи кампанията преди евровота като много по-спокойна в сравнение с местните и парламентарни избори в страната. Досега има само една подадена жалба в РИК - за неправомерно разлепени плакати в Тервел, за които е разпоредено премахване.

Като особено важни промени в Изборния кодекс, които касаят гласоподавателите в този вот, Илиева посочи преференциите и особения начин на сгъване на бюлетините. Освен за партия, в евроизборите ще гласуваме и за отделни личности, като волята за политическото движение се изразява вляво на бюлетината, а вдясно има 17 кръгчета с номерата на кандидатите от листата. Илиева припомни, че освен с "х", можем да зачеркваме и със знака "v". Според нея гласоподавателите ще бъдат затруднени при сгъването на бюлетината, защото тя не е предварително бигована /прегъната/. Важно е да помним, че трябва в долния край да остане видим специалния номер, който член на СИК откъсва. При допусната грешка, всеки може да поиска втора бюлетина, но без да показва как е гласувал. Няма да е невалидна бюлетина с посочени две преференции, ще се зачете вотът за партията.

В изборния ден РИК ще бъде базирана както и досега в зала "Добротица", където ще се носят чувалите с бюлетини от региона. За първи път след отчитането изборните книжа и бюлетините ще се връщат обратно в общините и няма да се съхраняват от Областна администрация. Въвеждането на данните в компютрите ще става по-бавно, поради сканирането на по-обемните протоколи, посочи още председателят на комисията.
При работата си секционните комисии пък може да се бавят поради отбелязването на преференциалния вот, каза Илиева и подчерта, че разчита на добрата им организация. В момента в РИК все още регистрират промени в секционните комисии, както и застъпниците на отделните партии. Данните сочат, че към момента ДПС имат 187 застъпници; "Коалиция за България" - 337; АБВ - 252-ма; ГЕРБ - 210 и "Атака" - 111.