158 възрастни и болни добричлии ще получат грижи по проект Подкрепа в дома
158 възрастни и болни добричлии ще получат грижи по проект Подкрепа в дома / снимка: БГНЕС, архив
158 възрастни хора и лица с увреждания в Добрич ще бъдат подпомогнати с почасови социално-здравно услуги в рамките на проект „Подкрепа в дома" по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Община Добрич и Управляващият орган на програмата са сключили Административен договор за изпълнението на проекта, информираха от кметството. Одобреният размер на безвъзмездната финансова помощ е малко над 390 хил.лева.

Дейностите по процедурата са насочени изцяло към възрастни хора над 65 г. с ограничения или невъзможност за самообслужване, хора с увреждания и техните семейства, пълнолетни лица, които нямат близки и за които има социална необходимост от почасови здравни и социални услуги.
 
Основната цел е подобряване на качеството на живот и възможностите за социално включване на хората от целевите групи, информират от община Добрич.

Проектът ще се изпълнява за срок от една година, като всеки потребител ще има право на 2 часа здравно-социални услуги на ден.
 
От 01.07.2019 г. стартира шестмесечен подготвителен период, който включва информационен цикъл, дейности по Закона за обществени поръчки и строително-ремонтни дейности. Реалното предоставяне на интегрираните здравно-социални услуги в домашна среда ще започне след приключване на подготвителния период, уточняват още от община Добрич.