/ Дарик Добрич
Прибирането на слънчогледа може да започне по-рано
12 български сорта пшеница предлага за новия сезон Добруджанският земеделски институт край Генерал Тошево, съобщи директорът му Илия Илиев. Сред тях са високопродуктивните „Драгана“, „Божана“, „Галатея“, „Енола“.

„Трябва да информираме земеделските производители, че тази година нашите сортове се представиха отлично. В експерименталните полета те дадоха добиви от 730 до 830 кг/дка“, посочи Илиев. Той допълни, че българската селекция се е представила най-добре, в сравнение с разпространените у нас френски, немски и други чуждестранни сортове.

Селскостопанският панаир отвори врати, участват над 70 фирми от България и чужбина (СНИМКИ)

 За есенната сеитба  институтът ще подготви за продажба около 500 тона базови семена от реколта 2019-а, на цена 850 лв/тон.

Илия Илиев коментира и състоянието на посевите слънчоглед. „Културата усилено зрее, прибирането й ще се изтегли с няколко дни напред, но зависи и от валежите. Слънчогледът дава сравнително стабилен добив, но все пак последното засушаване може да се отрази и да намали малко добивите“, подчерта той.

ДЗИ-Генерал Тошево организира Ден на отворените врати

Тази година в полетата на ДЗИ са били засадени четири хибрида слънчоглед, разработени в института. Научните работници очакват резултатите от представянето на сортовете.