Кални коловози вместо улици, къщи-потопени от пороя-такава е ситуацията в бургаското село Равнец.
Кални коловози вместо улици, къщи-потопени от пороя-такава е ситуацията в бургаското село Равнец. / Снимки: Лалка Димитрова
Представител ще бъде излъчен от всяка улица, така най-честно ще се определят най-засегнатите, каза кметът на Бургас Димитър Николов
Обществен съвет с участието на представител от всяка улица в Равдец ще разпределя техника и мебели за семействата, пострадали при наводнението на 25 октомври. Това съобщи кметът на Бургас Димитър Николов.

„Срещнахме се с населението и взехме решение средствата, които постъпват в общината от набирателната сметка, помощта от БЧК и дарителските акции, да бъдат предоставени по степен на приоритет на засегнатите.  Според нас  общественият съвет, съставен от  местните жители, най-добре ще прецени кое семейство от каква техника има нужда. Така най-честно, най-справедливо и най-прозрачно ще разпределят средствата, които постъпват по даренията“, подчерта Димитър Николов.

Димитър Николов
netinfo


До края на тази седмица се очаква Междуведомствената комисия към Министерския съвет да преведе първия транш от средства за засегнатите от бедствието райони.

Отделно от това, общинският съвет на Бургас вече гласува да подпомогне със 168 000 лева пострадалите райони. Комисия от общината за втори път обхожда засегнатите места и по списък и първостепенна необходимост ще осигури необходимите строителни материали, така че в пълнота да бъдат възстановени сградите и оградите на всички опустошени от стихията домове.

Равнец
netinfo


„Очакваме щетите да бъдат възстановени на сто процента. Но е факт, че много от физическите лица нямат застраховки.  Подобна е и ситуацията с юридическите лица. На дневен ред е и друг въпрос- компании са отказали да приемат застраховки на фирми, пострадали от наводнението. Ще извършим проверка по случая“, каза Димитър Николов.