Запознайте се с хората на Странджа

/ РИМ-Бургас
Изложбата "Хората на Странджа" ще бъде открита утре в Иконната зала на Историческия музей, на улица "Лермонтов" 31. Тя е дело на колегите им от музей "Професор Александър Фол" в Малко Търново. 

Фотодокументалната експозиция е направена след проведени през 2012 и 2013 година експедиции из странджанските села Звездец, Граматиково, Стоилово, Калово, Визица, Сливарово и Бръшлян. 

Основава се на събраните архивни материали, анкети, заснемания на терен, които са имали за цел да установят етнографската картина на селищата в настоящия момент. 

Библиотеката прави подарък на любознателните ученици

Проучени са традиционни обреди, навици, предания и т.н характерни за бита на местното  население. Друга част в изложбата са съществуващите храмове и параклиси на територията на обходените села. 

Заснети са иконите, обследвана е архитектурата им, както и храмовите празници и обичаи. Научните експедиции са провеждани съвместно с Института по библиотекознание към БАН. 

Двадесетте табла са допълнени с възрожденски икони и църковна утвар. Експозицията ще остане в Историческия музей до края на ноември.