Внимавайте - скимер устройства на банкомати, копират карти!
Внимавайте - скимер устройства на банкомати, копират карти! / ОДМВР - Бургас

SMS-и от различни банки с предупреждение за блокиране на банковата карта от съображения за сигурност заляха бургазлии в последните дни, съобщават от ОДМВР-Бургас. Причина за това са опитите за манипулации върху банкомати, разположени, както на главните улици, хипермаркети и големи търговски вериги, така и по-затънтени места на Бургас.

За скимирането на картата /нерегламентирано снемане на данните и ПИН кода/ са нужни не повече от 30 секунди. Това става като на банкомати се монтират техническо устройство или т.нар. скимер - съдържащ елементи за копиране на данните от магнитната лента и микрокамера за узнаване на ПИН - кода на притежателя на картата.

"Скимерът" се поставя като допълнителен елемент върху банкомата, като всяка част от това устройство се позиционира на различни места. Елементите му имат скрита микро-камера, собствено захранване и памет, което дава възможност устройството да работи продължително време. Поставянето му изисква единствено точно фиксиране върху конкретното място на банкомата, като често се използва двойно подлепящо тиксо.

Монтирания "Скимер" по никакъв начин не нарушава нормалното функциониране на банкомата. Изработен е от елементи, наподобяващи съответна част на банкомата, които са боядисани в цвят идентичен на фабричния. Това дава възможност да не бъдат забелязвани елементите му и при транзакция (било то теглене на пари, справка за наличност по картата или друга операция) да останат неразпознаваеми.

След като се сдобият с данните за платежния инструмент и ПИН кода на титулярите, лицата осъществяващи престъпната дейност, изготвят неистински платежни и теглят всички средства от банковите карти.

От полицията предупреждават, че "скимери" се поставят на почти всички видове банкомати, като най-често срещаните са : NCR, IBM (WINCOR) и DIEBOLD - това са видове банкомати на различни производители.

В Наказателния кодекс ясно регламентирана санкцията, при доказване вината на лица, извършващи "скиминг" - това е лишаване от свобода от 1 до 8 години. При използването на данните от чужди карти е предвидено лишаване от свобода от 2 до 8 години.