В никакъв случай не пипайте птици!
В никакъв случай не пипайте птици! / photography.com

В никакъв случай не пипайте мъртви птици или такива, които сте намерили в безпомощно състояние, съветват от Областната епизоотична комисия. Сигнализирайте на 112 къде сте ги открили и не предприемайте нищо друго. Областна дирекция по безопасност на храните и Регионална инспекция по околната среда и водите са органите с адекватни действия.

От комисията припомнят, че всички мерки и ограничения във връзка с регистрираните огнища на инфлуенца по птиците в област Бургас са още в сила. Предприетите превантивни мерки включват осъществяване на постоянен ветеринарномедицински контрол в птицевъдните обекти за спазване на мерките за биосигурност.

Собствениците на домашни кокошки, гъски и патици, отглеждани на закрито, също трябва да спазват противоепидемични мерки - да не допускат излизането на птиците извън дворовете на обектите, както и контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашни птици.

Фуражът трябва да се съхранява в закрити помещения. В птицевъдните обекти трябва да се създадат необходимите условия за разделно отглеждане на домашни кокошки, гъски и патици от другите видове домашни птици. Забранява се продажбата на домашни или други птици на нерегламентирани пазари на територията на общината.