В квартал "Крайморие" кръста ще хвърли отец Стелиян Кунев, а от Моста - Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий.
В квартал "Крайморие" кръста ще хвърли отец Стелиян Кунев, а от Моста - Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий. / Снимка: Община Бургас
В Бургас утре ще се проведе Богоявленският ритуал за спасяването на Светия кръст. Кръстът ще бъде хвърлен от моста на централния плаж в града. До крайбрежната алея няма да бъдат допускани граждани, освен участниците в ритуала. Това съобщиха от пресслужбата на общината.

Записването на участниците ще е утре от 10.00 до 11.45 часа на площадката пред моста. Там ще бъде извършен и задължителният медицински преглед. Самите участници също ще трябва да спазват противоепидемични мерки. Предвижда се кръстът да бъде хвърлен около 12.00 часа.

Богоявленския празник ще започне в Бургас с литургия в катедрален храм "Св. Св. Кирил и Методий". Ще бъдат осветени бойните знамена, а за здравето на войниците от гарнизон Бургас ще бъде отслужен водосвет. Ритуалът ще бъде проведен при ограничено присъствие на военнослужещи. Заради епидемията няма да има традиционното литийно шествие.

На 6 януари ще бъде открита в града обща изложба на тримата именици - художниците Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов. Тя ще е в галерията "Богориди". Не се предвижда официално откриване, посетителите ще могат да разгледат творбите от 13.00 часа до 18.00 часа. Експозицията ще остане до края на януари.