Успешна кампания за превенция на хепатита отчетоха от Общината
Успешна кампания за превенция на хепатита отчетоха от Общината / netinfo
Над 1000 бургазлии са проявили грижа към своето здраве и са се тествали за хепатит В и С по време на „Седмица за превенция на хепатита”. Резултатите от кампанията бяха обявени днес на пресконференция, в която взеха участие зам.-кметът на община Бургас д-р Лорис Мануелян, нач.-отдел „Здравеопазване” в Общината д-р Ивайло Димитров и д-р Татяна Николова от РИОКОЗ – Бургас.

877 човека са проверили дали са носители на вируса на хепатит С. От тях 11 са дали положителен резултат. 199 бургазлии са се изследвали за хепатит В, измежду които 12 са се оказали вирусоносители. Общо през трите мобилни кабинета, разположени на ключови места в града, и през вирусологичната лаборатория в РИОКОЗ, за няколко дни са преминали 1138 души на всякаква възраст, преобладаващо жени, от различни социални прослойки. Процентът на вирусоносителите е по-нисък от средния за страната. Специално при хепатита важи правилото, че колкото по-рано бъде открит, толкова по-ефективно и евтино е неговото лечение.

Община Бургас за първи път организира Седмица за превенция на хепатита. Кампанията се проведе от 9-ти до 13-ти юни под мотото: „Аз ли съм № 12?”, продиктувано от факта, че всеки 12-ти човек у нас носи вируса на хепатит. Партньори на Община Бургас бяха РИОКОЗ - Отдел „Вирусология”, Сдружение „Доза Обич”, Областен ромски съюз, Организация КАРИТАС и ROCHE, които предоставиха безплатни тестове.

Предстои по атрактивен начин в Бургас да бъде отбелязан 26 юни – Световен ден за борба с наркотиците.