/ netinfo
Как кан Тервел се е превърнал в спасител на Европа и е извоювал победа над арабските нашественици, с която се спира тяхното нахлуване на континента. С тази важна част от българската история имаха възможност да се запознаят учениците от СУ „Иван Вазов“ в Поморие. Една от най-решителните битки за възпиране на инвазията се е водила в полето до днешно Анхиало.

Напролет: Започва строителството на обхода на Поморие

Учениците заедно със своите педагогически ръководители присъстваха на специална прожекция на филма „Тервел - спасителят на Европа“, която се проведе в Музея на солта в морския град. Инициатор на събитието бе народният представител Ася Пеева, която е член на парламентарната комисия по образование. Тя сподели, че филмовата лента е заснета благодарение на сдружение "Пазители на българщината" и е по повод 1300 години от битката на българския владетел, с която край Константинопол.

Пробуждане с хоро в Поморие на 3 март

Бургаският депутат подари на всички ученици специализирана литература „Най-големият принос на българите за Европейската цивилизация“, с която освен подпомагане на учебния процес, се цели и събуждане на любопитството на децата към българската история.

„Идеята е с мото „Научи и предай“, надявам се тези книжки да достигнат и до други ученици, които не са присъствали на тематичната прожекция. Така децата могат да „запалят“ своите връстници и изучаването на историята като предмет да не бъде просто задължение, а забавен и поучителен процес. Предстоят и още подобни срещи с подрастващите“, коментира Ася Пеева.