Бургас
Бургас / Снимка: Лалка Димитрова
Трус разлюля Бургас в 13.58 часа днес, съобщиха сеизмолозите от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Земетресението се усети дори в приземните етажи на жилищните блокове. Към момента няма данни за сериозни щети и пострадали. 

Епицентър му е бил на 21 км югоизточно от град Мармара Ерейли и на 66 км западно от Истанбул с магнутит 5,7, съобщава Европейският сеизмологичен център. В Бурса, Турция - на 500 километра от Бургас е регистрирано още едно разместване на земните пластове. То е с магнитут 5,2 по Рихтер, на дълбочина 8,2 км.




Това е порено земетресение от поредицата, която в последната седмица засегна южната част на Балканите. Само преди два дни два силни труса стреснаха жителите на Истанбул.

От турската сеизмична лаборатория Кандилли уточниха, че те са били в района на Анадолския разлом, който причини катастрофалното земетресение в района на мегаполиса през 1999 година. Тогава земетрсение с магнитут от 7,2 по Рихтер нанесени катастрофални поражения в турския град Измит, югоизточно от най-големия турски град и отне живота на над 17 000 души. 
 

Само в интервала 14.00 - 15.00 часа днес в района на Западна Турция са регистрирани 12 земни труса. Кметът Истанбул Екрем Имамоглу съобщи в личния си профил в "Twitter", че няма подадени съобщения за нанесени щети или пострадали хора.