Три митинга тази вечер
Три митинга тази вечер / Веселин Максимов
Три митинга тази вечер
61721
Три митинга тази вечер
  • Три митинга тази вечер

Около 100 души се събраха на днешния протестен митинг до сградата на ЕВН в Бургас. Те категорично заявиха, че гневът им не е насочен конкретно срещу правителството на Бойко Борисов, а „срещу цялата политическа система в България”. Няколко души от спонтанно наложилите се водачи на протестите подчертаха дебело няколко пъти, че между шествията в различните градове из цяла България няма никаква координация и ако на бургаски митинг някога се е чуло, че кабинетът Борисов трябва да подаде оставка, това изобщо не е било основната идея на недоволните.

Те не допуснаха на импровизираната трибуна местен общински съветник от партия и по този повод избухна голям скандал. Той обвини тези, които го освиркаха и изгониха че са "агенти на Бойко Борисов и това са стари милиционерски номера”. Въпреки обидата и бурната реакция на присъстващите до саморазправа не се стигна. Митингуващите в Бургас ще направят, по подобие на своите колеги от Варна инициативен комитет, който да преговаря с дружествата монополисти, от рода на електроразпределителната компания за Югоизточна България ЕVN.

Те вече са разговаряли с кмета на града Димитър Николов, който им е обещал зала за събранието. Всъщност, изборът на хора за делегати за това събрание започна още тази вечер. Скандиранията, както в досегашните събирания бяха „Мафия!”, „Долу ЕВН”, „Кураж дружина, вярна сговорна, ние не сме вече рая покорна!”, „Не на монопола!” „”Вън всички ЕРП- та от бургаските павета”. Този път протестиращите решиха да не правят шествие до площад „Тройката”, тъй като над тяхното събиране имаше още два митинга:

На площада пред Общинска администрация, в подкрепа на правителството на Бойко Борисов, организиран през социалната мрежа Фейсбук и на по-малко от 100 метра от него – под Часовника, в началото на Богориди – на пенсионери, чиито искания бяха за по-високи пенсии, намаляване на цените на електроенергията и на лекарствата и подобни.

Протестиращите срещу ЕVN обявиха, че не желаят да се смесват с хората от тези два други митинга, „за да бъдат избегнати абсолютно всякакви провокации” и отново подчертаха, че са против всякакво насилие, осъждайки остро снощните погроми в столицата.

Чуйте в звуковия файл гласове от митинга