Как лекари могат да консултират пациенти, намиращи се на стотици километри от тях. Това бе демонстрирано в Бургас.

Станция за телемедицина в УМБАЛ Бургас бе представена от министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, кмета на Бургас Димитър Николов и директора на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски. 

Телемедицина
Facebook / NOVA

Д-р Иванов от противошокова зала на Окръжна болница в Бургас направи връзка с дом за стари хора. Дежурната медицинска сестра Даниела Николава представи своята пациентка с високо кръвно налягане, артериална хипертония, сърдечна недостатъчност, изкаран прединфаркт на миокарда и поставени три стенда. Тя бе консултирана и бе назначено лечение. 

До месец започва обучение по телемедицина, обяви служебният здравен министър Асен Меджидиев. 

"Имам уверението на софтуерните специалисти, че до месец ще имаме възможност за поставяне на гривни на един голям брой от тези пациенти, които директно в реално време да следят основните жизнени показатели и, когато имаме отклонение от тях в централата на звената, които наблюдават, да се получава сигнал и дори, когато пациентите не са осъзнали, да може да се реагира", обяви Меджидиев. 

телемедицина
Facebook / NOVA

Здравният министър обяви, че лекарите ще разполагат със специален куфар с набор, който ще дава възможност за изследване на основни кръвни показатели.