/ netinfo
Журналистиката, която прие борбата с малтретирането на бездомни животни като лична кауза се включва в нова кампания

Стела Божиаров
netinfo

Журналистката Стела Божидарова, който сред най-активните защитници на бездомните животни се включва в кампанията "Сърце за животните". Поканата й беше отправена в ефира на Дарик Югоизток по време на участието й в рубриката "ЛаМалена"  Жени Гайтанджиева. 

Детското насилие над животни - вик за родителско внимание

Събитието ще се състои на 25 януари от 12:00 до 20:00 часа в арт къща "ЛаМалена", където ще бъдат изложени за разпродажба уникални ръчно изработени изделия и произведения. Божидарова ще представи и лично изработени от нея бижута. Със събраните средства ще бъдат подпомогнати две бургаски зоозащитни организации - "Милосърдни сърца" и "Сърце за животните".

Стела Божидарова
netinfo


От близо три години Стела Божидарова активно работи в посока защита на бездомните животни в Бургас. Благодарение на нея са спасени и осиновени много от тях.

Сред, които котката, която беше обявена за Пазителя на Компаса /символ на града в самия му център/. Тя често приютява нуждаещи се от помощ животни и бързо им намира нов, сигурен дом.
 
Стела Божидарова
netinfo


Проектът й "Мъркащия Бургас", насочен към събиране на средства за създаване на база за болни и бездомни котки, успя не само да обедини хората в обща кауза, но и да насочи вниманието на бургазлии към насилието над животните.

С нейна помощ са били разобличавани и извършителите на подобни брутални действия. Лично тя приема сигнали на граждани и работи по всеки един случай, дори когато е бил с фатален за животното изход.  

По думите й, ако хората бъдат състрадателни към беззащитните котки и кучета, ще получат от тях стократно любов. Вместо това обаче безпричинното насилие и тормоз над бездомните любимци продължават. 

Обществото ни става все по-чувствително към малтретирането на животни

"Докато престъпленията над животни не бъдат криминализирани, насилниците ще се чувстват безнаказани и няма да спрат. Има не един случай, в който полицията има бърза и адекватна реакция и убийците на животни и хората, които ги малтретират са разкривани, задържани. След това в най-добрия вариант следва глоба". 

Стела Божидарова
netinfo

Според нея, проблем продължава да бъде и нагласата на хората към болните и бездомни животни. "Негативното отношение, безсмислената и непровокирана жестокост към беззащитните същества, каквито например са котките, продължава.

Всъщност, ние сме свидетели на тази агресия на хора и към хората. Докато живеем с толерантност към това и приемаме с мълчание подобни прояви, трудно ще стигнем до добри промени", твърди Стела Божидарова. 

Стела Божидарова
netinfo