Детското насилие над животни - вик за родителско внимание
Детското насилие над животни - вик за родителско внимание / снимка: Guliver/Getty Images

Случаите на детско насилие над животни са вик за липсата на необходимото родителско внимание, физическа или вербална агресия в семейството. Това заяви пред Дарик психологът Радка Цонкова в коментара си за ескалиращите прояви на жестокост и случая, при който две момчета са разпорвали и запалвали котки в пловдивския квартал „Тракия".

Когато децата са свидетели на физическо насилие при родителите, то може да се прехвърли върху животните. Освен това майките и бащите, които казват на децата си: „Ти за нищо не ставаш" или „Дебел си", „Не изглеждаш добре" с идеята да ги стимулират, всъщност постигат обратен ефект и „смачкват" децата, обясни детският психолог.

По думите й шамарите не се смятат за насилие от родителите и тези, които ги използват като възпитателно средство, трябва да знаят, че това също е форма на насилие.

„Винаги трябва да търсим причината за детската агресия в семейството", категорична е Цонкова. Тя е на мнение, че не трябва да се извиняваме с насилието по телевизията и интернет, до което децата имат свободен достъп.