/ БГНЕС, архив
Обществото ни става все по-чувствително към малтретирането на животни
94045
Обществото ни става все по-чувствително към малтретирането на животни
  • Обществото ни става все по-чувствително към малтретирането на животни
Полицията е длъжна да реагира на всеки един сигнал за агресия или насилие върху животно. Това заяви пред Дарик Дияна Живкова от неправителствената организация за защита на животните "Let's Adopt!"-България. Тя обясни, че във всяко звено на МВР  има специално обучени полицаи, които да разследват подобни случаи.
 
По повод недоволството в социалните мрежи, след публикуването на клип, който показва как ученици бият малко коте, Живкова каза, че обществото ни става все по-чувствително към малтретирането на животни. По думите й обаче хората още не знаят как да реагират, когато станат свидетели на подобно насилие.
 
Клип с ученици, които малтретират коте, потресе социалните мрежи (ВИДЕО)

Съгласно Наказателния кодекс от 2012 г. насилието над животни у нас е престъпление. Въпреки това, случаите на агресия към четириногите  не спират и в приютите и ветеринарните клиники непрекъснато попадат наранени животни.
 
"Последният пример е кученце, на което му бяха отрязали едната лапа, другата наполовина и ушите", сподели Десислава Стоянова от приют "Надежда" на неправителствената организация "Спаси ме".
 
Осакатени животни попадат и в "Let's Adopt!", посочи Дияна Живкова от неправителствената организация.
 
"Пример за такъв е котето Пух, което получи изкуствени крачета. Беше намерено с много тежки травми на задните крачета, буквално липсващи долни части. Или е пострадал на близкия прелез, или е срещнало неправилни човек", разказа тя.
 
11-годишно дете в Бургас уби куче с въздушна пушка

Според Дияна Живкова обществото става все по-чувствително към малтретирането на животни, но хората все още не знаят как да реагират, когато станат свидетели на подобна жестокост.
 
Според нея трябва да се подобри и работата на институциите. "През 2015 г. със заповед на МВР към всяко звено на МВР бяха избрани полицаи, които да минат специално обучение за разследване на случаи на насилие над животни. Но нашият опит показва, че институциите или не знаят, или не искат да си свършат работата", коментира Живкова.  
 
Жестокост към куче предизвика протест

Дияна Живкова призова видеоматериали, които съдържат кадри с насилие върху животни да не се публикуват, защото помагат на извършителите да се укрият.