„Шведска маса” са пишман герои
„Шведска маса” са пишман герои / колаж: Златина Гайдажиева
„Шведска маса” са пишман герои
52586
„Шведска маса” са пишман герои
  • „Шведска маса” са пишман герои

И отпочна се третият седмоднев на месеца четвъртий на годината трета от управлението Му на Оногова, Що Земя И Небо, Звяр и Природа Конграчулейшън Сторват.

И тръгнаха болярите му по земята голяма колкото една човешка длан да правят добрини в дни велики в славно време.

Първом едни кметове велможи възпротивиха се на законите Му, що забранявали да строи се на брега морски и жалваха се велможите кметове, че с тази забрана на глад и жажда хората обричали се и че бетонът ги хранел, а сега искали да им вземат последния къшей бетон от устата на гладните.

Тогаз разгневи се Той и прати болярката Лиляна, а пък тя на брега на морето яви се величава и с багер посече строежи незаконни, щото лошо построени били и заплашвали майчицата природа. И всинца възраздваха се, че природата спасена е, ама после чу се, че след събарянето на тез чертози незаконни, там щяли законни да се вдигнат и всинца с пръст в уста останаха.

Подир ден едни друг болярин Мирославний столицата напусна по задача важна държавна и пропътува друмища предълги, пък отиде в града Царев и кобила подари на един актьор, а тръбачите медийни ерихонски разтръбиха едно „Осанна”, ама хората питаха се по агората как тъй боляринът делата държавни заради една кобила зарязал е.

И в тези мигове на смут чу се крясък противен, дим зловонен плъзна по земната твърд, гларус изкукурига, а петел изгрухтя, тогаз започна предаването „Шведска маса” и като вестители на всичко лошо думи гнусни заредиха двете радиоизчадия Весо Максимовсон и Красимир Калудовсон, пък народът беше предаден на погибление духовно, а вредом рев, вой и скърцание със зъби настана.

Първата песен в предаването беше поверена на гъгнещия и мъчително преглъщащ Марин Тачков, обявен за новата звезда на шведския ефир. Маринчо изгъгна два три куплета и спря, като никой нищо не разбра нито за какво пее нито защо пее.

После недоумението на малцината слушатели се утрои, когато стана ясно, че времето щяло да бъде предимно слънчево, ама преди обяд щяло да бъде само предимно.

В един момент двамата водещи започнаха да сричат отвратително вестници, а върхът на идиотщината им настъпи, когато казаха, че в един вестник с 8 страници площ имало три снимки на министър Лиляна Павлова. Оказа се, че завиждат на красивата министърка за огромната фотосесия, която от газетата й бяха направили.

Някакъв човечец се обади по телефона и изръмжа характерно, а после обясни, че се обаждал от градската тоалетна. Не стана ясно от какво точно се нуждае сиромахът - дали от ролка тоалетна хартия или от течаща вода.

В един момент беше прочетена светската хроника, от която стана ясно, че носителката на титлата „Мис Плейдой” 2009, т.е доячка на годината е направила разтърсващо изявление. Оказа се, плейдойката НикоЛоза е признала публично, че всяка вечер го правят с нейния Вальори Тракториста. И тази срамна новина, и цинична дори, я изплющяха в ефир.

След това се стигна до основната тема „Кои са добрите герои на нашето време?” и първият позвънител посочи като герой треньора Димитър Димитров-Херо заради чудесата, които прави със своя Черноморец.

От тройката студенти-помощници-стажанти „Сръбска скара” зададоха на своите умопомрачени ментори въпроса: „А Гонзо-Инженера добър герой ли е?”. Тримата прохождащи шведи, обаче, изобщо не уточниха кой е въпросният Гонзо-Инженер.

После беше излъчена анкетата на Високия Брюнет Мъж С Нелачената обувка или накратко Дончо. Дончо зададе същия въпрос по улиците на Бургас и се чу, че герои са: „Калин Врачански, защото прилича на бараба и играе добре, Симеон Дянков, без да се уточни кое му е героичното, Бойко Борисов, заради това, че е пич, Слави Трифонов заради това, че казва всичко, всички българи, защото оцеляват, Стефка Костадинова заради рекорда й, „който до момента никой не е таковал” и още много други.

И след това позвъни Бат Коста, за да номинира като герои четири момчета, които почистили сами плажа до Нефтобазата в Отманлий.

Последва го Ники, който припомни, че църква се е разцепила по Велкиден в Бургас и това било лоша поличба, накрая посочи Коджакафалията като герой на Бургас.

Незнайно защо двамата водещи решиха отново да дадат възможност за изява на Марин Тачков и той изпя химна на Русе. От песента стана ясно, че на русенци им е спукана работата, защото куплет след куплет се ляха жалостиви и скръбни слова.

В героичната епопея се включи и Терзиев, за да обяви за свои герои космонавта Георги Иванов, Стефа Костадинова и мореплавателя Дончо Папазов. Накрая и той изрази тревога от напукването на църквата в центъра на Бургас.

Това провокира да вземе участие и Радо Русев, който обясни, че църквата е била напукана заради алчността на някои хора, дори предрече, че ще я съборят накрая.

И съвсем неколегиално към феновете на един отбор посочи като герой на нашето време Стойчо Младенов, който бил оставил някакъв отбор на 13 точки зад ЦСКА. Изобщо не стана ясно кой е този отбор, затънал някъде в средата на класирането, пък и водещите прецениха, че няма смисъл да се говори за тимове извън тройката.

След него друг човек обяви Деян Неделчев за герой, защото събирал съчки, а между другото спомена, че всички българи са герои, защото оцеляват в мизерията.

Накрая точка на всичко постави Стефифешън с изумителна кавър версия на песента „Среща” на група „Щурците”. Далеч преди края на изпълнението всички слушатели избягаха. С писъци. След тях и водещите Максимовсон и Калудовсон, но обещаха да се върнат пак следващия петък.

Чуйте им тъпотиите в звуковия файл под снимката