Шведска маса отрови слушателите с ракия, боб и ряпа
Шведска маса отрови слушателите с ракия, боб и ряпа / колаж: Златина Гайдажиева
Шведска маса отрови слушателите с ракия, боб и ряпа
36304
Шведска маса отрови слушателите с ракия, боб и ряпа
  • Шведска маса отрови слушателите с ракия, боб и ряпа

И студено беше и започна третият седмоднев от дванайсетия месец на годината втора от управлението Му на Онзи, Що Преди Да Стане Главен Секретар И Премиер Хляба С Тенис Изкарвал Си Е.

Пък хората по агората кашляха, плюеха и се страхуваха за здравето си, ама Алфа, Бетата и Омегата на властта държавна им рече, че да се страхуват не бива, защото имало ръст в заплатите на лекарите и заради това имало и наплив на добри лекари по болниците и толкова пари, колкото Той и властта Му давали, никой никога не бил давал.

И тръбачите медийни йерихонски възвестиха първото за седмоднева „Осанна” и блюдолизците Го определиха като най-харесван от харесваните.

Пък в голямата клюкарница, що зовяха фейсбук, се чу, че 55% от хората български си харесвали задниците, а 30% не си ги харесвали, ама били свикнали.

А боголюбивите и смирени свещенослужители синдикат попски сътвориха с молитви и благословии за синдикална манна небесна и благодат на членовете му.

И вече стана ясно, че нине, присно и во веки веков всеки духовник ще да може да протестира пред работодателя си и да стачуква дори, ако месечната му плата се не дава во времето уречено.

Отмина ден, отминаха два и се чу вест ужасна...че дипломатите български по света били скрити сатани и сторонници на злите сили, що наричаха ги ДС. И Онзи, Що Доскоро Ловеше Лошите, За Да Ги Пуснат Другите рече, че повече хора от ДС държавници няма да бъдат. Дори отрони тъжно, че готов е да се прости и раздели със своя дар от бога болярина Божидарий от рода на Димитровите, който също бил десейски архангел.

Пък първият Георги на републиката, що порази с гръм страшното чудовище Архар, възпротиви се срещу посичането на главите дипломатически, ама само с възпротивлението си остана.

По туй време в разнородното събрание нотабилът Яне Яне ле бело агне призова нотабилка млада да отиде в покоите му, че да й покаже една свирка, да свирнела на нея.

И тъй със сняг и с лудост всенародна започна юбилейното „никойнезнаекоепоред” петъчно радиошоу  „Шведска маса”.

Още в началото водещите Весо Максимовсон и Красимир Калудовсон сърдечно поздравиха и посветиха песен на всички шофьори идиоти, които управляват своите автомобили с летни гуми в снега.

По повод на празника звънна слушателят Момчил, който си призна, че слуша предаването от първия му брой и пожела на двете радиоизчадия да го водят още 50 години.

„Стига бе, така ще саботираме реформата на министър Тотю” – уплаши се Калудовсон и беше успокоен, че не само няма да я саботират, а ще я реализират. Момчил спокойно обясни, че вече ще се налага да се работи по 50-60 години, за да се достигне до пенсия.

Така се роди пожеланието за здраве и дълголетие „Дано доживееш до пенсия” иначе казано „Господ и Бойко Борисов здраве и пенсия да ти дават.”

Човекът на телефонната линия запротестира, че никой не хващал снежинките. Водещите защитиха правителството като обясниха, че от сигурен източник знаят, че по този повод е било направено неофициално изявление, което е гласяло „Ние ги хващаме снежинките, те ги пускат”

Иван Терзиев благо пожела здраве и дълголетие на водещите и в добрината си стигна дотам, че пожела същото и на всички слушатели на предаването.

След него се намеси слушателят Ники, които предложи в „Шведска маса” да бъде поканен директорът на психодиспансера или директорът на психодиспансера да покани водещите на предаването да водят при него. Причината за тази колаборация била вихрещата се пълна лудница в заснежения Бургас.

Накрая човекът определи поведението на шофьорите с летни гуми като „цървулно мислене”, с който термин направо срути психоанализата на чичо Фройд.

Хич даже не се стърпя Райко Извадката, който взе думата, за да обясни, че не е просташко да се пие ракия, а е просташко да се пие с кофти салата. После обясни, че не е индианец, а социолог.

По повод на критичната зимна ситуация позвъни и критик Стоян и пожела от сърце на водещите Максимовсон и Калудовсон да им закрият просташкото предаване и да не стигнат до четири години в ефира.

Накрая ги определи като „български ефирни керкенези”.

След него думата взе професор Генчев от йога клуб Дъскотна, за да презентира монографията си „Как да ловим снежинките и да ги впрягаме в  енергийната система на републиката”. Оказа се, че фундаменталният труд бил представен и пред слушатели в университета за камиларство в Бухара, където бил обсъждан новия транснационален енергиен проект „Теменужен поток”

Накрая хабилитираният преподавател по бубарство и дърводобив обяви двете радиоизчадия за почетни членове на йога клуб Дъскотна.

По основната тема „Просташко ли е да се пие ракия” на анкетата на Стан „Явлението” Димитров се получиха следните отговори:

„На който му харесва да пие. Аз си пия. Опираме до желание и интереси. Кот искат, тва да си праят. Одназначна, ето для здоровя. Не пия никакъв алкохол. И умни хора пият. Я не понимаю. Пий, но само не повръщай.”

Валя честити годишнината на предаването и предложи към ракията да се добави ряпа, но след нея силно афектиран позвъни Райко Извадката, за да припомни, че според негово проучване ряпата заедно с боба правела гръмотевична салата.

Към финала на своето експозе изтъкнатият социолог обяви въпроса „Кон боб яде ли?” за фундаментален.

Последва мила изненада за всички литератори. За първи път беше излъчен критичен анализ на критичката Пача Варенская, която представи новата стихосбирка „Несънувани светове” на младата бургаска поетеса Свирка Мощнева и част от нежните й стихове. Ето и самият анализ:

„Несънувани светове”

Стихосбирката „Несънувани светове” на младата поетична надежда Свирка Мощнева определено не е интелектуална лъжица за всяка уста. Отдавна дала тежка клетва нейните стихове да нямат нищо общо нито с комерсиалната българска мерена реч, нито с каквито и да било правила на поезията, Свирка стига до неземни висоти в последните неща, с които запозна задънената от чалга и зажадняла за арт в най-чистия му вид публика. И четиримата почитатели, изпълнили до краен предел претъпканата зала по време на промоцията, си тръгнаха одухотворени, окрилени и изобщо, едни нови хора.

Още в първото от 48- те кратки стихотворения-епиграми, авторката напада с остри зъби оеснафения простак, който след работа, без да си измие краката, сяда на масата с посташка ракия и салата и блещи до полунощ турски сериали, примесени с български. Остро, бичуващо, на моменти ядно-злобно дори, звучат редовете „закърнял и тъп еснаф! Самият ти си параграф!”. Ето тук можете да се убедите какви почти невидими, като нишки от паяжина паралели пуска Свирка Мощнева.

В други поетични ситуации, тя е съвсем различна. Изобщо, за разноликия й изказ може да се каже, че е фамозен, еквилибристично-шизофреничен и на моменти дори ексхибионистичен, със силно кореспондиращи поанти. Например, в творбата си „Аз и ти” (боже, какво оригинално заглавие, аз направо теперя от вълнение!), та, там, закопнялата душа на любителя на ямба и хорея се сблъсква с такива безапелационно геиални мисли като „Оставил си ме, взел си ключа, то е ясно. Е, аз отивам във фолкклуба и ще танцувам бясно”

Разбира се, тук изобщо нямаме за цел да ви рецитираме цели откъси от последните интелектуални върхове на поетесата. Ако се чувствате зле, ако се чувствате добре, но искате светкавично да ви стане зле, наистина си купете „Несънувани светове”.

Затваряйки последната страница, ще усетите как всичките ви дребни и еснафски грижи ще ви изглеждат като микроскопични проблемчета. Та, какво е един неизплатен навреме кредит, една повредена кола, една забавена заплата, пред магията на есенцията на философско-харизматичната митологичност на речта на авторката.

Едно име на поетеса, което ще постави родната поезия до гении като Пърси Биш Шели, Насакото Яката и Ханс Магнус Енценсбергер.

Вашата библиотека заслужава да се обогати с „Несънувани светове” на Свирка Мощнева!

Немедленно позвъни критик Стоян, за да поиска телефонните номера на Пача Варенская и на Свирка Мощнева, като обеща да ги покани в своето предаване „Без каска” и да им изшие по един шамар.

Малко преди края на „Шведска маса” беше радиоизпусната последната за годината серия на „Непресъхващо лове”.

Стамат и Хортензия най-сетне влязоха вкъщата на риалити-шоуто „Парланго-сцена на гредите”, където ги чакаха Гълъб и Гълъб Гълъбинови, Манекен и Менекенка Манекенови и още две малоумни семейни двойки.

Напрежението се нажежи страхотно, но точно в този момент злият сценарист спря серията и остави слушателите да слухтят какво ще се случи с техните любими герои.

Така приключи последното за годината издание на „Шведска маса” и всички изтерзани слушатели се почерпиха по една ракия и си пожелаха никога повече да не се чува такава простотия.

Чуйте гръмотевичната глупост на рождениците от „Шведска маса” и техните приятели в звуковия файл под снимката