Ромите коректни платци, в богатите квартали - крадци на ток
Ромите коректни платци, в богатите квартали - крадци на ток / снимка, агросвят
Ромите коректни платци, в богатите квартали - крадци на ток
81090
Ромите коректни платци, в богатите квартали - крадци на ток
  • Ромите коректни платци, в богатите квартали - крадци на ток

98% събираемост на таксите за електроенергия в ромските квартали, отчитат от EVN-България. Добрите платци са на територията на 32 ромски квартала в Югоизточния регион на страната, където проблем с кражбата на тока няма. Това отчетоха от ръководството на дружеството в Бургас.

По информацията на ръководството на компанията, най-сериозен проблем с кражбата на електроенергия имало в богатите квартали. Именно там били повечето „клиенти” на нелегалната, но платена услуга - тайно прикачване към мрежата.  Сред тях имало собственици на хотели и ресторанти от черноморските ни курорти начело със Слънчев бряг.

За област Бургас щетите от кражби на ток и проводници са в размер на 231 000 лева, а за шестте месеца на 2015 г. в Югоизточна България дружеството има загуби от кражби в размер на близо 800 хиляди лева. Очаква се тази година загубите от посегателства да надхвърлят тези през 2014 г.

От EVN предупредиха, че се увеличават измамите по телефона с клиенти. Неизвестни лица са звънели най-често на възрастни хора и се представяли за сътрудници на енергоразпределителната компания. Искали заплащане на суми за технически услуги или фактури. Най-често тези измами ставали в Бургас и Пазарджик. От компанията поясниха, че събирането на фактури или технически услуги никога не става на място с пари в брой, а само на касите на компанията.