Дадоха началото на Световния тренировъчен център по ушу
Дадоха началото на Световния тренировъчен център по ушу / Дарик Бургас/ Лалка Димитрова
Областният управител и председателят на БФУ като майстори в източните бойни изкуства направиха „демонстрацията“ с кирки

ушу
netinfo

ушу
netinfo

ушу
netinfo


ушу
netinfo

Президентът на Българската федерация по ушу – Стефан Колев, заедно с областният управител на Бургас Вълчо Чолаков като последователи на източните бойни изкуства, направиха „демонстрация“, но с кирки в ръка. Така със символична „първа копка“ започна изграждането на единствения на територията на Европа тренировъчен център по ушу. "Само човек, който се докоснал до източните бойни спортове, може да разбере как се чувствам, когато съм на мястото, където утре ще бъде издигнат център, обединяващ спортуващите деца и професионални състезатели. Тези дисциплини дават много не само на тези, които тренират, но и на обществото като цяло", каза губернаторът. 

ушу
netinfo

Стартът беше даден с празник в най-големия жилищен комплекс на Бургас „Меден рудник“, където на площ от 2 дка ще бъде разположено модерното съоръжение, което ще отговоря изцяло на световните стандарти в спортната инфраструктура. Базата ще посреща лагеруващи отбори от няколко континента, в нея освен тренировки ще се провеждат и национални и международни форуми.

ушу
netinfo

„За мен и десетки спортисти и мои приятели от Федерацията този комплекс беше мечта над 30 години. Благодаря на всички, които през годините застават зад нашите проекти, колкото и смели да са те и най-вече на тези, с които работим заедно за развитието ушу“, каза двигателят на проекта Стефан Колев.Той изгражда базата на собствен терен, а строителна компания "Бургас Строй" е изпълнител на проекта. 

ушу
netinfo

„Началото на това уникално съоръжение е щастлив ден за мен. Стефан не само мечтае, а превръща мечтите си в цел, а после в реалност, за това не съжалявам, че преди много години, повярвах в осъществяването на смелите му идеи“, каза д-р Лорис Мануелян, зам. кмет в Община Бургас по здравеопазване и спорт.  

ушу
netinfo

Събитието уважиха още председателят на Общински съвет – Бургас, Костантин Луков, Петър Драгоев от борда организаторите на Световното първенство по Тайчи, което ще се проведе през есента в Бургас и от Българската федерация по Ушу,  председателите на Сръбската и Македонска федерации, световни и европейски медалисти в този спорт.
Ушу е обявен за спорт на 21 век от Световната здравна организация, а с него по света се занимават активно близо 500 000 000 души. 

 

ушу
netinfo