Възпитаникът на "Бей Син" с 23 медала за 8 години
Възпитаникът на "Бей Син" с 23 медала за 8 години / netinfo
Възпитаникът на "Бей Син" с 23 медала за 8 години, провокира майка си да стане международен съдия

Васил Русев е едва на 13 години. За крехката си възраст обаче е успявал да  "смачка" не един и двама титани по ушу по време на световни, европейски, републикански и балкански първенства. Влиза в залата на "Бей Син", когато е 8 години. Днес в списъка му с успехи и шампион на България по ушу и шампион от Балканското първенство. Има зад гърба си две купи и 23 медала от престижни форуми. На тренировки го води майка му Галина Василева, която покрай наблюденията, старанието а детето си и ефекта от ушу върху децата се запалва също по спорта. Тренирайки, заедно с него, тя успява да надскочи базовото ниво и днес да е търсен международен съдия. 

Васко учи в ОУ "Климент Охридски". В класа му малцина знаят, че се занимава активно с ушу и че като ходи по света побеждава шампиони, които тренират всекидневно в специални училища своята дисциплина. "Не мисля, че трябва да се хваля с победи или с медали. Имам още много работа и много да постигна, но и световен шампион да стана пак не бих се похвалил, защото ушу учи на самоконтрол и дисциплина на ума, а това изключва самохвалството". Така зряло коментира малкия шампион отношението си към постиженията. 

"Още в детската градина имаше предложение от един треньор, който се занимаваше с кунг фу. Атрактивният вид на треньора го увлече и започна да тренира при него. След две години и половина тренировки се насочихме към професионалния клуб Бей Син в Бургас и оттам тръгнаха нещата по-сериозно. С участия в републикански, балкански и световни първенства. Покрай него започнах да практикувам тай чи. Това беше нещото, което на мен ми допадна. Това е китайска гимнастика с бойни приложения. Защитих степен и завърших съдийски курс. В момента съм сертифициран съдия към Световната федерация по УШУ", споделя майката на шампиона на спортен клуб "Бей Син" с президент Стефан Колев. Тя също от малка се улича по спорта, занимавала се е с различни неща, сред които и народни танци. "Днес обаче, това е нещото, което ми допада.

Ушу учи на дисциплина. Това е начин на живот. Това не е само боен спорт. Не е само практика на определени движения. Това е начин на мислене. УШУ дава много – дава всичко. Ние сме като голямо семейство целия клуб", обяснява Галина.

Според нея, това че детето й е получило повече дисциплина и успява да контролира емоциите си е нещо много важно за изграждането му като стабилна личност. "Аз практикувам всеки ден. С него сега учим една форма с 1 сабя. Заедно с него ще постигнем много добри резултати след няколко месеца. Целта ми е формата, с която Васко може да се състезава на Световно първенство, аз също да я усвоя", допълва международната съдийка.

Малкият Васко сега се подготвя усилено, заедно с майка си за Световното първенство след две години в Бразилия. Все още не се чувства подготвен да стане световен шампион, но е сигурен, че ще даде най-доброто от себе си и в тренировките и резултатите. За него това му дава спорта - концентрация, търпение и възможност да даде най-доброто, на което е способен. Майка му му помага да не се отказва.  Като професионалист, видял отбори от цял свят, Галина Василева е категорична, че независимо от липсата в България на специални, целогодишни училища по ушу, както има в по-големите държави, бургаските деца са много талантливи. Думите й се потвърждават с успехите на собствения й син - шампионът на България, Васко.

Повече по темата, чуйте в звуковия файл: