Общинските съветници от ГЕРБ контрираха, че това е предизборна кампания
Общинските съветници от ГЕРБ контрираха, че това е предизборна кампания / ГЕРБ-Бургас

Да бъде изготвен извънреден приоритетен график, според който Мобилната лаборатория за качество на атмосферния въздух да работи до края на месец април 2018 г., както и през всеки следващ зимен отоплителен сезон. Графикът да е съобразен с географията на районите с повишен риск от високи нива на фини прахови частици, в резултат от използване на твърдо битово гориво.

Това предлагат в докладна записка общинските съветници от групата на ГЕРБ – Костантин Луков, Калояна Живкова, Димитър Людиев и Георги Дракалиев, който е областен лидер на ВМРО.

„Чистият атмосферен въздух е един от най-важните природни ресурси, неразделно свързан със здравето на хората. По данни на Община Бургас, на нейна територия 49,69% от замърсяването на въздуха се дължи на битовото отопление. Като най-рискови са обозначени кварталите „Победа“, „Долно Езерово“, к-с „Възраждане“ и Централна градска част“, пишат в документа съветниците.

Община Бургас разполага с Мобилна лаборатория за контрол качеството на атмосферния въздух, която извършва мониторинг с помощта на анализатори за замърсителите - серен диоксид, азотни оксиди, озон, сяроводород, фини прахови частици РМ10, фини прахови частици РМ2.5, бензен и стирен. Мобилната лаборатория отговаря изцяло на изискванията на Европейското законодателство в областта на контрол качеството на атмосферния въздух.

Системата за събиране на данни, интегрирана в Мобилната лаборатория отговаря на основните принципи за съхранение и обработка на данните от измерванията, заложени в Националната система за мониторинг на КАВ на Министерството на околната среда и водите в реално време. Също така осигурява и реализира пренос на данни, в реално време, към диспечерския център в Община Бургас.

Към момента мобилната лаборатория събира данни по график в над 10  населени места на територията на общината.