Президентът открива аламаната - емблема на Созопол
Президентът открива аламаната - емблема на Созопол / netinfo


Президентът на Република България Росен Плевнелиев ще посети Созопол за празника на 17 юли, когато се чества Света Марина- покровителката на града. Той ще бъде посрещнат в центъра на града от кмета Панайот Рейзи и почетна рота моряци от Военно морска база Атия, които ще изпълнят ритуал по посрещането на главнокомандващия на Българската армия. Първото място, което ще посети президентът в Созопол е църквата Св. св. Кирил и Методий, където ще се поклони пред мощите на Свети Йоан Кръстител. Преди близо една година в качеството му на кандидат за президент това бе първата му спирка по време на визитата му в града.
Той ще разгледа разкопките на крепостната стена и ще се запознае с най- новите открития на археологическия обект, който се намира в близост до църквата Св. св. Кирил и Методий. Разходката му ще продължи по алеята на Южната крепостна стена и музея на фондация „Созопол",където ще се запознае с последните проекти, по които работи фондацията и ще разгледа музея.
В 18.00 ч. официално ще бъде открит най- новия символ на града- автентична рибарска гребна лодка тип „аламана". Президентът и придружаващите го лица ще присъстват на водосвет и ритуал по откриване на аламаната, чийто монтаж в градинката до църквата Св. св. Кирил и Методий започна .
Програмата за празниците на Созопол продължава с откриване на една изключителна изложба на монети, която ще бъде открита в Археологическия музей. Президентът ще присъства на откриването й и ще разгледа най- богатата колекция от монети по Черноморието, сечени за първи път по българските земи.
Празникът ще завърши с концерт, на който официално ще бъде връчено званието „Почетен гражданин на Созопол" на Симеон Данков.
Жителите на древния град очакват българския президент, който започна кампанията си за президент точно от Созопол и те бяха първите пред които той представи своята платформа и визията си за президент на страната.