Поморие
Поморие / netinfo

Васил Иванов Кунчев – Левски, една от големите личности на българското възраждане, без да има образование карловецът издига идеи, които ни възхищават и днес. Неговата дейност, блестящи прозрения и вроден реализъм оказват особен принос в развитието на българската обществена мисъл през 19 век. Очевидци твърдят, че последните думи на великия българин са били „Боже, избави България“.

Днес се навършват 144 години от героичната гибел на Апостола. Поморие се преклони пред паметта му с общоградска възпоменателна церемония. Анелия Григорова – уредник в Исторически музей – Поморие изнесе слово и разкри интересни факти за живота на Дякона. Пред паметника му беше отслужена панихида и бяха поднесени венци и цветя.

На поклонението присъстваха кметът Иван Алексиев, заместник-кметът Янчо Илиев, председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, общински съветници, общественици, жители и гости на града.

Годишнината бе почетена и от децата в 1 „A“ клас с класен ръководител Стефка Ангелова. Последния си час от учебната седмица те посветиха на Васил Иванов Кунчев, припомниха си за лъвското му сърце и положиха цветя пред паметника.

В края на церемонията бяха обявени и имената на отличниците в литературния конкурс за ученици на тема „Светостта на едно бесило“. Конкурсът в памет на Апостола бе организиран от ЦПЛР ОДК-Поморие и награди на първенците връчиха две от дамите в почетното жури – Анета Драгнева – Данаилова и Мариана Маринова.