Подписват  спогодбата с Япония за контейнерни терминали в Бургас и Варна
Подписват спогодбата с Япония за контейнерни терминали в Бургас и Варна / netinfo

До края на месеца ще бъде подписана най-новата спогодба между България и Япония за изграждане на контейнерни терминали в Бургас и Варна – това събщи днес по време на посещението на делагацията от Европарламента изпълнителния директор на Бургаския порт Аргир Бояджиев. Групата евродепутати, водени от председателя на комисията по международна търговия Хелмут Марков и от г-жа Маруся Любчева, се запознаха с мощностите на пристанището и с бъдещите планове за развитието му. Идеята е Пристанище Бургас да се превърне в логистичен център за контейнерни товари, разясни Бояджиев.

 Директорът на порта разказа още за идеята на Министерството на транспорта да се осигури по-широк достъп до морето, като за това ще се работи по Мастерплана за развитие на пристанището. За целта ще бъдат изградени Терминал 1 и 2, портът ще се разшири на юг и сегашният Източен терминал ще бъде превърнат в пътнически, като в района му се изгради и яхтена марина. „Това се прави навсякъде в Европа. Смятам, че след като се изгради интермодален транспортен възел, Бургас ще стане по-привлекателен. За целта изучаваме японския и холандския опит”,каза Аргир Бояджиев.

На новия контейнерен терминал ще бъде монтирана немска техника за сканиране, която ще търси взривни устройства и ще помага в предотвратяването на терористични атаки, стана ясно още по време на срещата.