Паметник като кръст за жертвите от комунизма още през 2016
Паметник като кръст за жертвите от комунизма още през 2016 / netinfo

Паметникът на жертвите от комунизма ще бъде изграден до края на 2016-та година. Това съобщи общинският съветник от Реформаторски блок и зам.-общински председател на СДС-Бургас Тошко Иванов. Всички административни изисквания са изпълнени и скоро ще започне строителството на самия монумент, който ще се намира срещу входа на Апелативния съд. Новината идва в навечерието на 1 февруари - Денят за почит към жертвите на комунизма. По традиция около тази дата реформаторите и Съюзът на репресираните в България организират заупокойна молитва за душите на загиналите. Тази година панихидата, която бе отслужена в храм „Св. Богородица", се състоя в неделя и събра десетки граждани.
"Паметта на хората не е будна, защото все по-малко мислят за този срамен период в нашата история. Германия например много бързо успя да се отърси от хитлеризма, да затвори тази страница от историята си и да продължи напред. Вижте какво се случва в България - на много места все още има комунистически символи. Всеки български гражданин трябва да осъзнае, че има равенство в престъпленията между нацизма, хитлеризма и комунизма. Затова всяка година ние се събираме, за да почетем жертвите на комунизма. Иска ни се повече хора да си спомнят какво се е случвало тогава. Единствено съхранената памет ще ни помогне никога повече да не допуснем тези зверства", каза Тошко Иванов. В последните години изграждането на паметника на жертвите от комунизма се превърна в кауза за СДС - Бургас, която бе подкрепена и от останалите партии от Реформаторския блок.
Историята помни, че след 1 февруари 1945 година са издадени 2730 смъртни присъди и 1305 доживотни. Осъдените без съд и присъда са 20 000 души. В Бургас засегнатите от престъпния режим са около 300 души. За да отдадат своята почит към жертвите днес дойдоха представители на всички партии от Реформаторския блок, председателят на Съюза на репресираните д-р Андрей Найденов и много граждани. След своето завършване, паметникът ще наподобява кръст, от чийто център вечер ще се извисява мощен светлинен лъч.