Откриват събора на Петрова нива
Откриват събора на Петрова нива / netinfo

110-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание ще бъде отбелязана тържествено днес в местността „Петрова нива", съобщават от община Малко Търново. Честванията се организират от Община Малко Търново, Съюзът на тракийските дружества в България, Регионалният съюзна тракийските дружества в Бургас и Дирекцията на ПП „Странджа".

В рамките на събора ще се проведе научна конференция, посветена на годишнината от въстанието,която започва от 11.00 ч. В 14.15 ч. ще бъде представен документален филм за Илинденско-Преображенското въстание по спомени на потомци на участниците във въстанието. Филмът е съвместна работа на Исторически музей Малко Търново, Военно-исторически музей-София, студенти на УНИБИТ-София.

От 17.00 ч. е началото на мемориаления пробег „Петрова нива". Заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци, ще бъде отслужена от Сливенския митрополит Йоаникий в храм-костница „Света Петка" от 19:30 часа. Половин час по- късно Национално дружество „Традиция" за първи път ще представи възстановка на конгреса, проведен през 1903 г. за обявяване на Преображенското въстание.

Възпоменателното тържество пред мемориала и зарята - проверка започват в 20.30 ч. Ще участват представителни части от Военноморски сили - Военноморска база-Атия, представителни части от Национална Гвардейска част и представителен духов оркестър. От 21.00 ч. е началото на празничния концерт с участието на ансамбъл „Странджа". В честванията днес на историческата честност ще се включат Вицепрезидентът Маргарита Попова, председателят на Народното събрание Михаил Миков, министърът на външните Работи Кристиан Вигенин и други официални лица.