Откриват най-новата емблема на Созопол
Откриват най-новата емблема на Созопол / netinfo

Новият символ на Созопол - аламаната, ще бъде официално открит в един от трите дни, в които Созопол чества своя празник. Това ще стане на 17 юли, Денят на Св.Марина, от 18.00 часа на пл. "Хан Крум", където постоянно ще бъде монтирана лодката.

Риболовната лодка е най-новата туристическа атракция, която ще привлича вниманието на гостите на града и ще запознава със славната риболовна история на Созопол.

Община Созопол финансира проекта, а той е дело на майстор Димитър Хрусов. Автентичният прототип на лодките, с които местните рибари са извършвали промишлен риболов до недалечно минало, е изработен от странджански дъб. Аламаната е дълга 12 метра и широка 2 метра. Изработени са и 8 гребла, а външната част на лодката е с оригинална дърворезба, направена от майстор Хрусов. След водосвета бе извършен старинен ритуал за вграждане на метална монета в основата на лодката, за да бъде здрава и желязна в своя поход в морето.

Всяка аламана е имала екипаж от 10 души, един капитан, управляващ посоката на лодката и осем гребци. До средата на миналия век в Созопол все още са извършвали риболов с аламани - спомнят си възрастните хора. Созополските рибари са били известни с уменията си за богат улов. Обикновено всеки по-заможен созополчанин притежавал по две аламани, които при риболов се разполагали така, че рибния пасаж оставал между двете лодки и мрежите заграждали богатия улов.