От април се очаква скок в цените на лекарства без рецепта
От април се очаква скок в цените на лекарства без рецепта / netinfo

Нов скок в цените на лекарствата без рецепта се очаква от месец април, ако не бъде удължен срокът на Наредбата за замразяване на стойностите им. Това каза пред Дарик Тошко Йотов -председател на фармацевтичната колегия в Бургас.
"Наблюдава се една тенденция, цената на лекарствата с рецепта падна рязко надолу, а на тези без - скочи в пъти нагоре. През последните шест месеца мога да дам много примери за голям спад в цените на лекарствата с рецепта, но не искам да посочвам търговски марки", коментира той.
Междувременно на пазара има фирми, които изключително много свалят цените на лекарствата с рецепта, с почти 2/3 надолу. "За сметка на това лекарствата без рецепта са много по-скъпи от необходимото. Може би до 200% са се качили цените им за последната година", твърди Йотов.
На 1 април 2013 година правителството замрази цените на лекарствата за свободна продажба чрез промени в наредбата.
Очаква се ефектът след изтичане на едногодишния срок да доведе до шоково увеличение на цените, за да се компенсират загубите.
Според промените в Наредбата за регулиране на пазара на медикаменти, пределната цена на лекарствата, които се продават без рецепта може да се увеличава единствено според инфлацията в период от една година. Така производителите и вносителите могат да поискат максимална цена, а търговците на дребно не могат да продават медикамента над нея.