Онкото с нови методи за ранна диагностика на рак
Онкото с нови методи за ранна диагностика на рак / netinfo

Онкологичният център въвежда нови методи на диагностика и лечение. Скоро в медицинското заведение ще заработи нов позитронно - емисионен томограф, наричан още ПЕТ скенер. Апаратът има способността да улавя развитието на онкологично заболяване в организма на човек половин година по-рано, отколкото другите методи за диагностика.
Така ПЕТ скенерът ще осигури ценна преднина на медиците, която е от изключително значение за успешната борба с раковите образувания.ПЕТ скенерът ще е мобилен и ще разполага с всички европейски лицензи за извършването на качествена медицинска дейност.
Метаболитна брахитерапия е другият ефективен метод за борба с раковите заболявания, който Комплексният онкологичен център ще въведе през тази година по проект на Община Бургас. Прилагането му дава добри резултати при лечението на костните метастази. При метаболитната брахитерапия в организма се инжектират радиоактивни вещества - радий и метастрон, които атакуват директно засегнатото място. Досега при лечението на подобен тип тумори е прилагано само облъчване. То е намалявало само болковия синдром без да унищожава раковите клетки.
По-различен подход ще се използва и при лечението на рака и другите доброкачествени заболявания на щитовидната жлеза. При него ще се прилага терапия с радиоактивен йод 131. Лечението ще включва еднодневен престой в болница. Процедурата ще се извършва по договор със Здравната каса, което ще разшири броя на финансираните дейности.