одк средец
одк средец / netinfo
Директорът на Общински детски комплекс в Средец категоричен, че дейността ще се разраства, а целта е развитието на децата в общината
Лазарна Налбантов, директор на ОДК Средец
100201
Лазарна Налбантов, директор на ОДК Средец
  • Лазарна Налбантов, директор на ОДК Средец

Общински детски комплекс в Средец е мястото, което събира и обединява талантливите и любознателни деца на Общината, без значение от социален статус и етнос. Мястото с всяка изминала година се превръща в инкубатор за успешни деца и личности, които са запознати с корените си и с традициите и продължават към бъдещето. 

одк средец
netinfo


Общински детски комплекс в Средец събира децата без значение и от социален и етнически статус
netinfo

Средец приключи поредния успешен проект в помощ на децата

В просторни и уютни, творчески украсени  ателиета и зали над 400 деца имат възможност всеки ден да танцуват, рисуват, пеят, играят, пишат и изучават множество занаяти, предадени от поколения и интегрирани в съвременния свят.

одк средец
netinfo

одк средец
netinfo


Резултатите от сериозната инвестиция на Общината в бъдещето на Средец не закъсняват. Там няма проблем с присъствието на учениците в клас, а наградите от различни национални и международни участия във форуми на различните школи са десетки, успешните деца на Средец носят творческата и спортната слава на родното си място из цялата страна и света. Нещо повече, в общината активно с развива доброволчеството и днес в ОДК - Средец родители на децата от школите и възрастните работят за най-важното: предаването на традиции, обичаи и умния на младите.

одк средец
netinfo

одк средец
netinfo

одк средец
netinfo


"Навремето е имало такъв център, който обаче е бил закрит през 2002 година.    Ние през 2015, благодарение на кмета инж. Иван Жабов, съвместно с РУ на МОН, успяхме да го възстановим отново. Целта ни беше не само да върнем центъра на Средец за извънкласни дейности и интереси, но и да приобщим децата и младите хора на цялата Община. Самата сграда е била започната в края на социализма като младежки дом. Ето защо и архитектурата й е така разчупена. Но през 90-те години на миналия век, остава само на груб строеж и така повече от 25 години остава неизползваема. По  спечелен проект на Община Средец по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция, сградата е възстановена", разказа директорът на институцията, известният народен певец Лазар Налбантов.
 

одк средец
netinfo

одк средец
netinfo


Проекта е за Трансграничен културен център за деца. По думите му, има още работа за да могат да бъдат обхванати още деца от общината. Около 1 400 деца и ученици живеят в общината, а една трета от тях членуват в различните школи и кръжоци, разпределени по направления - наука, изкуство, технологии и спорт. В комплекса има дори школи за ранно чуждо езиково обучение, компютърни технологии, зали за малките геймъри, няколко танцови и певчески групи и състави.  Не липсват и кръжок по електротехника, клуб "финансов свят" за малките икономисти, литературен клуб, театрална трупа, школа по изобразително изкуство. 

одк средец
netinfo

одк средец
netinfo

Според Лазар Налбантов, голяма част от децата, които посещават Комплекса, постигат голямо развитие на способностите си и са повод за гордост. ОДК Средец не спира да участва в проекти, които да обединяват учениците и да развиват техния потенциал.
Повече по темата, чуйте в звуковия файл от него: