/ Дарик Бургас
"Бургос Стой" превръща стар строеж в сърцето на града в изискан хостел
Нов живот за над десет изоставени в Бургас
96870
Нов живот за над десет изоставени в Бургас
  • Нов живот за над десет изоставени в Бургас
Нужен е различен предприемачески поглед, за да се запази архитектурният облик на Бургас, особено в централната му част. За съжаление през последните години все по-малко се говори за проблема с обезличаването на Стария град. Това обяви в ефира на „Дарик“ Стефан Колев, собственикът на една от най-устойчивите през годините строителни компании в Бургас - „Бургос Строй“.
 
„С колегите често коментираме тази тема. Именно от сърцето на фирмата или целия екип, който работи в нея, дойде идеята да възстановим няколко стари или недовършени сгради в града. Става въпрос за постройки, които са изоставени от много години или за обекти, които са недостроени по някаква причина“, заяви Колев.
 

Безкомпромисни имоти на "Бургойс строй" без комисионна, на цената на панелки


Фирмата има повече от десет такива реализирани проекта. Голяма част от сградите са били изоставени повече от 20 години, а причините са различни – финансови затруднения на предприемачите, съдебни битки за собствеността и прочее. Последният проект на „Бургос Строй“ ще бъде изпълнен в сърцето на Бургас. Стефан Колев се надява, че до средата на юни тази година, компанията ще запише пореден успешно реализиран строеж в портфолиото си.
 

Стефан Колев приема днес
Пресцентър ГЕРБ-Бургас

„Собствениците са започнали строителството сами. Не знам защо не са продължили. Когато взехме сградата тя беше на етап „груб строеж“, запечата. Сутеренът беше пълен с боклуци. Тази постройка се намира на много комуникативно място в пешеходна зона. Това всъщност ни показа, че няма как да я направим жилищна и да продадем апартаментите в нея, тъй като няма как да осигурим места за паркиране. Знаете, че това е сериозен проблем, особено в централните части на големите градове. Затова и обмисляме възможността да запазим сградата като собственост на „Бургас Строй“ и да я превърнем в атрактивно място за настаняване на гости на нашия град и туристи“, обясни Стефан Колев.
 

След близо 90 години чакане Миролюбово си има храм


За шестте години, в които „Бургос Строй“ развива идеята си за възстановяването на стари сгради и довършването на изоставени строежи, са реализирани повече от десет обекта. Примерите са видни на улица „Македония“, където фирмата е работила по три сгради, блок 312 в комплекс „Меден рудник“, улица „Марица“, кръстовището на улиците „Г. Раковски“ и „Княгиня Мария Луиза“. Предизвикателство се оказва зданието на улица  „Македония“ 81.
 
стари сгради Бургас
netinfo


„Строежът беше изоставен. Изхвърлихме много камиони с боклуци оттам. Открихме дори човал, пълен с лични карти. Не е най приятното нещо за един град да има такива сгради в центъра. Радостни сме, че нещата там се получиха по възможно най-добрия начин. Сградата вече има Акт 16 и всички необходими документи за да бъде използвана“, обясни Колев.