Крематориум Камено
Крематориум Камено
Бизнес начинанието обещава минимум 35 нови работни места
Една от най-слабо развитите общини в Бургаска област има уникалната възможност да привлече инвестиция от 8 милиона лева. Проектът предвижда изграждането на модерен „зелен“ крематориум на бъдещето и стопански блок към него.

Бюджет 2019 в Камено: Модерен площад, спортни игрища, нови пътища и водопроводи по селата

Първоначално е заложено да бъдат открити 35 свободни за заемане работни места, за различни длъжности, с тенденцията те да се увеличават във времето. Инвестиционното намерение за построяването на иновативен зелен крематориум от най-ново технологично поколение включва: луксозна сграда и зелено стопанство към нея; вградени хай-тек пещи с допълнително филтрираща система, отговарящи на всички европейски и световни стандарти - с гаранция за безупречно ниво на ефективност и екологичност.
 
В дългосрочен план, освен финансовите позитиви за общината - акумулирането на повече местни данъци за хазната, крематориума решава и редица екологични и социални проблеми на хората. На първо място, кремирането ще сложи край на наболелия въпрос с непрекъснатото разширяване на гробищните паркове.

От друга страна се предлага алтернативна евтина погребална услуга на място, която е почти невъзможна и допълнително оскъпена, поради огромната ежегодна натовареност на крематориума в София и транспортните разходи до столицата.
 
През изминалата седмица от фирмата са входирали писмо в Община Камено, с което канят на среща представители на местната власт. На нея ще да бъдат обсъдени в детайли етапите за реализиране на мащабния проект. Предстои провеждането и на втора среща - с гражданите на община Камено.