Нов далекопровод ще реши проблемите с тока
Нов далекопровод ще реши проблемите с тока / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Нов далекопровод ще реши проблемите с тока
31999
Нов далекопровод ще реши проблемите с тока
  • Нов далекопровод ще реши проблемите с тока

Изграждане на нов далекопровод „Айтос-Бургас” ще реши проблемите с електрозахранването на Южното Черноморие. Този извод беше направен на срещата в Бургас на вицепремиера Симеон Дянков и представители на Националната електрическа компания, електропреносната EVN, ръководството на Слънчев бряг и областната управа

Според директора на НЕК Красимир Първанов, бъдещият високоволтов далекопровод е решението, той ще бъде включван в такива напрегнати моменти, които се получиха през изминалите дни със Слънчев бряг и Южното Черноморие. Най-големият проблем при неговото изграждане, обаче, ще бъде отчуждаването на частни имоти, върху които трябва да бъдат разположени стълбовете и инфраструктурата за него.

По този повод, през следващата седмица при Областния управител на Бургас Константин Гребенаров, ще се проведе среща с кметовете на тези четири общини, през които ще преминава далекопроводът. Финансиране за този проект вече е осигурено от инвестиционната програма на НЕК. 10 милиона лева ще струва подстанцията за Слънчев бряг, други 15 милиона ще бъдат дадени за рехабилитация на вече съществуващата инфраструктура, а 7 милиона ще отидат за самата нея, уточни шефът на НЕК Първанов.

Министър Симеон Дянков заяви, че вторият проблем с електрозахранването са кражбите на ток. Затова в момента се обмислят по-тежки наказания за пунктовете за изкупуване на цветни метали, които приемат крадени кабели, проводници и други елементи от инфраструктурата. Той увери, че построяването на новия високоволтов електропровод няма по никакъв начин да оскъпи таксата на електроенергията, която ще плащат потребителите по Южното Черноморие.

 

http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=565170