Николов: Трябва стимул за  общинските служители отговорни за ЕС-проектите
Николов: Трябва стимул за общинските служители отговорни за ЕС-проектите / netinfo

Общинските служители, които се занимават с проектите по еврофондовете трябва да бъдат стимулирани и да получават адекватно на техния ценз заплащане –това каза  по време на отчета на първите 100 дни от управлението на Бургас кметът Димитър Николов. Той съобщи, че интересът към работата в звеното за ЕС проекти в общината  е доста под очакваното, именно  заради ниското възнагражданение. Около 1000 лева взима служител в НПО за същата дейност за която в общината се получават малко повече от 500 лева- каза кметът. По този начин общината не може да издържи на конкуренцията и губи младите бургаски специалисти. Предполагам, че положението е същото и в другите големи градова,  каза Николов и допълни , че ще действа в посока промяна в Постановлението на МС за заплатите в общинската администрация. До момента са проведени около 45 конкурса за обновяване състава на екипа и най-голям интерес има  към висшите административни длъжности. Обезпокоен съм, защото се сваля нивото на компетентност, каза кметът.

Той отчете успешни първи три месеца от мандата си. Изградждането на звено за писане на евпропроекти и приемането на бюджета на общината за 2008 година са част от добрите постижения с които се похвали Николов. Обещания одит на общинските фирми е факт и вече има осем сигнала в прокуратурата за злоупотреби в тях .

Зам.- кметът  по строителство Костадин Марков съобщи , че е доволен от публичното обсъждане на капиталовата програма и резулататие от комуникацията с бизнеса в града. В края на март започва ударно преасфалтиране и подобряване на маркировката в Бургас. Предстои и обещаното оптимизиране на трафика в града. Общината се е разплатила с всички задължения, които е наследила от предишната управа. Те са в размер на 13 милиона лева, уточни заместника по финанси Красимир Стойчев.

Заместник кметът по образование и култура Йорданка Ананиева съобщи че , се работи в посока удовлетворяване потребностите от нови места в градините и по –ниски такси за дете на месец. В отдела по здравеопазване и социални дейности ще има щатно място за служител който ще работи за реинтеграцията на хората с увреждания в Бургас – каза зам.- кметът  по здравеопазване д-р Лорис Мауелян.