/ iStock/Getty Images
Намаляване с 50 % на таксата за детски ясли и детски градини за всички деца в Бургас и безплатни - за деца на родители с увреждания, на загинали при изпълнение на служебния си дълг и за хронично болни деца. Това предлагат общинските съветници от НФСБ в Бургас като мярка, която да подпомогне родителите в трудното време на здравна и икономическа криза.

Предложението за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Бургас е внесено в ОбС.

Намалението с 50% на таксата за ползване на детски ясли и детски градини е за всички деца. Освобождаването от такса, по примера на Община Варна и община Пловдив в предишни години, е за:

- Деца, на които един от родителите е с 50%  и над 50% намалена работоспособност удостоверена с решение на ТЕЛК/НЕЛК
- Деца сираци, деца на загинали при производствени аварии, природни бедствия, децата на загинали в изпълнение на служебния си дълг
- Деца с хронични заболявани, физически и сензорни увреждания, удостоверени с експертно решение на ТЕЛК, ДЕЛК или НЕЛК. Предлагаме тези деца да бъдат освободени и от такса за детска кухня, посочват от НФСБ


Причините за предложената промяна в Наредбата са тежкото финансово  положение на голяма част от родителите в резултат на епидемията от коронавирус и невъзможността им едновременно да гледат децата си и да изпълняват служебните си задължения, както и разширяване на обхвата на нуждаещите се от подпомагане деца и техните родители.

Надяваме се всички общински съветници да подкрепят предлаганото изменение за благото на децата и техните родители живеещи на територията на община Бургас, посочват от НФСБ.