/ iStock/Getty Images
Градът изгуби една от емблематичните личности от своите културни среди 
Тъжен ден за Бургас. Градът изгуби една от емблематичните личности от своите културни среди - поетесата Венда Райкова, съобщиха от Общината.

Кметът Димитър Николов изказва своите съболезнования по повод нейната загуба.

„Не е вярно, че няма незаменими хора. Когато си отидат, оставят голяма празнина в душите на близките си, в душата на цял град. Отиде си фината, лиричната и обичана Венда Райкова.



Отиде си тихо и елегантно, каквато беше през целия си живот. Венда оставя огромна емоционална празнина! Съболезнования на близките и на хилядите, които я обичахме! Дълбок поклон!“

Венда Райкова е родена в Бургас. Завършва средното си образование в родния си град, а след това „Българска филология“. По-късно следва и дипломна специализация СУ "Климент Охридски".

Работи като преподавател по български език и литература и експерт към РИ на МОН. Автор е на поетичните книги: "Паметта на чувствата", "И все пак", "Нишката", "Зелена улица крайбрежна", "Есенни стихове", "Спасени думи", "Листопад".

Нейни стихове са поместени в „Антология на съвременната българската поезия“. Носителка е на регионални и национални награди за поезия. Носител на „Голям Пегас“ за цялостно творчество.

Почетен председател е на Националния поетичен конкурс „Петя Дубарова“. Член е на литературния клуб „Христо Ботев“ в града. Венда Райкова е Почетен гражданин на Бургас.

Поклонението ще се състои на 6 юли, от 13:00 часа в Траурния парк.

Поклон пред светлата ѝ памет!