Направиха аутопсия на делфини. Резултат - след 2 месеца
Направиха аутопсия на делфини. Резултат - след 2 месеца / netinfo
Направиха аутопсия на делфини. Резултат - след 2 месеца
91440
Направиха аутопсия на делфини. Резултат - след 2 месеца
  • Направиха аутопсия на делфини. Резултат - след 2 месеца

Първа у нас аутопсия на мъртви делфини беше направена в Тракийски университет - Стара Загора. Бозайниците, обект на изследването, са били открити през това лято край Бургас и са съхранени чрез дълбоко замразяване в Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Според първоначалните данни от направената аутопсия, причината за смъртта на делфините не е удавяне, което опровергава версията, че масовият мор на бозайниците през това лято, се дължи на заплитането им в рибарски мрежи.

Два месеца, толкова време ще бъде необходимо на експертите да подготвят окончателното становище. За достоверен резултат ще се търси мнението на екип от български и италиански учени. Данните ще бъдат анализирани основно в университета в италианския град Падуа.

Аутопсия на делфин в лабораторни условия се прави за първи път у нас, което предизвика голям интерес от страна на преподаватели, експерти и студенти в Тракийски университет - Стара Загора. Изследвания ще правят от Агенцията по храните.

След аутопсията са ангажирани три звена на БАБХ - в Бургас, Варна и Добрич, където ще установят имало ли е сред делфините зарази или вътрешни болести.