Няма как непартийна организация да участва на избори, категоричен е юристът
Няма как непартийна организация да участва на избори, категоричен е юристът / Мелкон Задикян
По Конституция е невъзможно непартийна организация да участва в избори
92431
По Конституция е невъзможно непартийна организация да участва в избори
  • По Конституция е невъзможно непартийна организация да участва в избори
Надпартийна платформа, която участва на избори е оксиморон. Организация, която не е политическа партия няма право да участва”, коментира за Дарик Югоизток юристът Михаил Хаджиянев, който е с двадесетгодишен стаж в изборната практика.
 
Според него, има две вероятности защо сбор от политици твърди, че съюзът между тях  е такава платформа: цели да спечели повече симпатии за предстоящите парламентарни избори или неговите лидери просто не познават законите на страната.
 
Той цитира алинея 2 от член 12 на Конституцията, която твърди „Сдруженията на гражданите, включително синдикалните, не могат да си поставят политически цели и да извършват политическа дейност, присъщи само на политическите партии”.
 
Адвокат Хаджиянев обърна внимание и на член 3 от Закона за политическите партии, чийто текст е „Организации, които не са политически партии, не могат да участват в избори” и уточни, че няма как те да бъдат регистрирани за предстоящия вот.
 
Юристът нарече машинното гласуване „твърде скъпа химикалка за избори” и обяви, че няма нужда от автомати във всяка секция.