Камено Трифон Зарезан
Камено Трифон Зарезан / netinfo
Камено празнува Трифон Зарезан – празникът на лозаря и виното. Общината за първи път организира и тематичен фестивал, както и конкурс за най-добро домашно вино. Празникът започна с традиционния ритуал по зарязване на лозята.  С пъстра каручка най-старите мъже и актьорът Стоян Памуков преминаха през целия град и извършиха резидбата в края на Камено.

Събитието продължи на площада, където местните майстори на домашно вино се похвалиха с реколтата си. За доброто настроение се погрижи съставът за автентичен фолклор към читалище „Просвета -1927”. Общината покани и сомелиер, за да даде своята професионална оценка за качеството на напитките. Честта се падна на Ирина Генова. В надпреварата взеха участие над 10 смелчаги.

Първото място за най-добро домашно вино си поделиха Радослав Иванов и Слави Начев, съответно със сортовете димят и мерло. Втора награда взе Йордан Кабаков, а третата се падна на Митко Янов. Юни Блан и Памид са най-предпочитаните сортове грозде, които се отглеждат в Камено. Най-големите засети трайни насаждения се намират в Трояново – 2600 дка, в Камено се отглеждат 200 дка, а в с. Ливада -150 дка.

Предпочитаните бели вина сред каменци са юни блан, димят, совиньон блан, мискет, а сред червените памид, мавруд, мерло и каберне совиньон.