/ iStock
За седемнадесети пореден път Лятна Академия на изкуствата ще събере на едно място имена от сферата на музиката, литературата, визуалните изкуства. Събитието ще се проведе от 10 до 31 юли. Част от инициативите, включени в програмата, ще се състоят в Созопол, а други ще намерят сцена в Бургас, съобщи Петя Великова, основател и председател на сдружение "Лятна Академия на изкуствата".

Тя каза, че през годините Академията се е превърнала в традиционен културен форум, който привлича талантливи млади хора от цял свят и им дава възможност да се докоснат до най-популярните класически музиканти, да се запознаят с работата на актьори, да се вдъхновят от писатели, да творят с художници, да пишат с журналисти. Академията, която тя организира край морето, е вдъхновена от най-старата музикална лятна Академия в Европа "Mozarteum" в Залцбург.

Седемнадесетото издание на фестивала ще предложи няколко майсторски класа, четири концерта, уъркшоп по анимация и др. Темата на уъркшопа ще бъде "Летни метаморфози". В него ще могат да се включат младежи между 12 до 16 години. С помощта на специалиста по анимационно кино Дияна Цанова те ще създадат анимационен филм чрез техниката хартиена изрезка.
 
БТА