Кроношпан пази Бургас с филтър за 5 млн. евро
Кроношпан пази Бургас с филтър за 5 млн. евро / netinfo

Праховите частици и ароматните въглеводороди от производствата на “Кроношпан” вече ще бъдат улавяни от високотехнологичен филтър.

Инвестицията в съоръжението от най-ново поколение е 5 млн. евро и след пускането му в експлоатация редуцирането на праховите емисии ще достигне до нива под 15 mg/Nm3.

Това ще бъде първият филтър от подобен клас в Югоизточна Европа и с него „Кроношпан” ще изпълни изискванията на европейската норма „За допустими емисии на вредни вещества в атмосферния въздух от обекти и дейности в неподвижни източници на емисии”. Влизането в сила на нормата за България е предвидено за 1.01.2009 год.

Ние ще бъдем категорично първата фирма у нас, която ще покрие тези изисквания, действащи в момента единствено в Германия - коментира изпълнителният директор на „Кроношпан” Aсен Ников.

Електрофилтърът за мокра очистка на газовете тежи общо 600 тона и ще разполага със собствен комин с височина 60 метра. Показателното е това, че високотехнологичното съоръжение ще „улавя” отделяните прах и миризми от общо четири действащи в момента сушилни инсталации, а по време на неговата експлоатация ще се отделя единствено пара.