/ РИМ-Бургас
Тази година музейните лекции ще са в събота
„Красива като... икона“ се нарича първата лекция от образователната програма на Бургаския музей през новата работна година, на 6 октомври от 11.30 часа, в залата на Природонаучната експозиция на улица „Константин Фотинов“ 30. Новото е, че те вече ще бъдат в събота, а не в петък, както преди. Входната такса също се промени – за възрастни е 2 лева, а за учащи и пенсионери 1 лев.

Историческата експозиция на Бургаския музей има привилегията да съхранява колекция от уникални възрожденски икони, всички с различна и интересна съдба. Как музеят се грижи тези икони? Достатъчно ли е това, което се прави, за да бъде опазено наследството на предците ни? Отговор на тези въпроси ще получите, ако посетите лекторията в събота.

„Иконата предопределена да бъде своеобразен разказ, всъщност е много повече. Творение, в което зографът заключва не само умения, но и сърце, изразител на неговия съкровен свят. Послание, заложено в символите, цветовете, в характерната омиротвореност, което помага на човек да погледне в друг, по-висш свят и пробужда духовни чувства“ така историкът Иванка Делева описва идеята за лекцията си.