Космически десант в Несебър
Космически десант в Несебър / netinfo
„Космическият десант“ от таланти  се състоя в града на ЮНЕСКО през уикенда. Тогава за втори път Несебър бе домакин на фестивала „Отечество“, организиран от местната администрация и Звездното градче в Русия, известно с Центъра за подготовка на космонавти „Ю. А. Гагарин“. Форумът започва с шествие на участниците от крепостните стени до амфитеатъра, където малки и големи показаха своето изкуство в  различни категории, и завърши с церемония по награждаването и гала концерт на лауреатите.
 Малко преди отличаване на най-добрите в неделната вечер, по случай Деня на дружбата и единението на славяните, отбелязван на 25 юни, поздравително слово произнесоха отец Петър от църквата „Св. Успение Богородично“, генералният консул на Русия във Варна Сергей Лукянчук и космонавтът Андрей Борисенко, герой на Русия, специален гост на фестивала. Кметът на Несебър Николай Димитров в своето обръщение подчерта, че  за него е чест и радост за втори път градът на ЮНЕСКО да е домакин на фестивала „Отечество“- форум, който внася особен чар в културния живот на града. Той изтъкна, че прояви като тази внасят още цветове към палитрата от различни събития, намерили място в културния живот на полуострова. Той бе категоричен, че би било чудесно и за жителите, и за гостите на града, ако и следващата година Несебър е домакин на форума.  Генералният консул на Русия във Варна благодари на кмета на Несебър за приноса му в развитието на българо-руските взаимоотношения и също бе на мнение, че този фестивал има място в българския културен календар. Зам.-кметът на Звездното градче Елена Колесникова благодари за топлото и гостоприемно отношение, както и за възможността талантите да споделят своето творчество с българската  публика и с гостите на хилядолетния град.
След думите, афиширащи приятелство и желание за задълбочаване на културните взаимоотношения, бяха разменени и множество подаръци. Сред тези, които получи кметът на Несебър Николай Димитров от зам.-кметът на Звездното градче бяха копие на портрет на младия Юрий Гагарин, нарисуван в България, ябълков космически сок, книгата „Русия в космоса“, красива картина и др. Николай Димитров не пропусна да върне жеста и поднесе на Елена Колесникова плакет на Света богородица - закрилницата на Несебър, рекламни издания, разкриващи чара на Несебър. Освен това градоначалникът подари на генералния консул Сергей Лукянчук почетен плакет за приноса му в развитието на българо-руските връзки.
Специален поздрав към участниците и гостите поднесоха талантливи деца от Несебър. Възпитаниците на ОДК - Несебър бяха подготвили няколко песни: Никол Димитров зарадва всички с „Часики“ и „Далеко от мама“, Христо Банков впечатли с емоционалния хит „Моя страна, моя България“, а Християна Петкова прикова сетивата със „Забирай рай“. Децата на Обединена общинска школа по изкуствата оставиха всички без дъх с вдъхновеното си изпълнение на „Влашки танц“.
Пъстрият фестивал, който даде сцена за изява на малки и големи таланти, продължи с отличаване на най-добрите, като любопитна подробност е, че участниците във форума бяха все от градове, свързани по един или друг начин с руски космонавти, като Звездното градче, град Гагарин, Оренбург. Водещ и в двата фестивални дни и основен двигател на проявата бе Людмила Котлова, директор на Културния дом в Звездното градче.
Космическо бе не само участието, но и финалът на форума. Тогава бе пуснат специален видео поздрав към кмета на Несебър Николай Димитров, града-домакин и към фестивала от командира на 52-ата експедиция на руски космонавти на Международната космическа станция Фьодр Юрчихин. Той пожела културата и космосът да служат за обединение на народите.
Интересен момент от фестивалните прояви бе и пресконференцията на тема „Нашата обща планета Земя“, на която космонавтът, герой на Русия, Андрей Борисенко отговаряше на въпроси на участниците във фестивала „Отечество”. Той им разказа за двата си полета в космоса, запозна ги със сериозната подготовка, която имат космонавтите, с експериментите, които се извършват на борда на космическата станция, как преминава деня на космонавта, кога почива екипажа, как изглежда Земята от космоса и т.н. Всички присъстващи на пресконференцията имаха възможност да изгледат филм за първия му космически полет през 2011 г. на борда на кораба „Гагарин”, а по-късно космонавтът раздаде автографи на участниците във фестивала и се снима с тях. По време на събитието стана ясно, че Андрей Борисенко се е върнал от Международна космическа станция преди 2 месеца. Интересна подробност е, че той е бил на съвместен полет с Олег Новицкий, друг известен космонавт, който  преди две години бе гост на същия фестивал „Отечество“ в Несебър. Андрей Борисенко разказа, че експедиция им е продължи половин година, а в момента е в период  на възстановяване от космическия полет. Той е третият космонавт, който официално посещава града на ЮНЕСКО. Преди него през 2015 г. Александър Александров и Олег Новицкий са гости на фестивала в общинския център, като тяхната програма включваше и посещение в СУ „Любен Каравелов“, както и участие в официалната церемония по откриване на паметника на самолет МиГ-21 на входа на града.