/ netinfo
 „С дявола партия ще стана, но пасарелка на кръстовището край Атия ще има. Стига толкова жертви. Съоръжението да е готово до лятото“. Това днес в  началото на сесията на общински съвет в Созопол кметът Панайот Рейзи.

Най-новата идея, която се обсъжда, е и поставянето на светофар, който няма да бъде предназначен за пешеходците, а за автомобилите, които излизат от селото и завиват наляво към Бургас.

Над кръстовището за Атия ще има надлез

„В началото бях малко против тази идея, но пък в случай, че съоръжението не е полезно, винаги може да бъде изключено”, каза Рейзи, цитиран от сайта BurgasInfo. Според него светофарът ще свети винаги зелено и едва, когато автомобил застане в лентата за завой наляво, специални датчици на пътната настилка ще включват светофара за определено време.
 
 В село Атия снощи е имало среща, на която са били обсъдени мерките, които ще се вземат за обезопасяване на кръстовището, на което загина 16-годишният ученик Костадин Джардов.

Протестиращи блокираха пътя за Созопол

„Мерките са: пасарелка 100%, осветление на кръстовището, което вече е направено, нови предупредителни съоръжения”, каза кметът Рейзи. Проведени са разговори и с ръководството на общинския превозвач – „БургасБус” автобус N5 да пътува по-често. На този етап двете спирки, които са на пътя, остават, защото е счетено, че са необходими за хората.
 
„Нека местните жители да бъдат особено внимателни до изграждането на пасарелката”, призова кметът.
 
На кръстовището вече е поставена шумяща маркировка, която от една страна звуково предупреждава шофьорите, а от друга ги кара да намалят скоростта.