/ Dariknews.bg, архив
От днес, КАТ започва засилени проверки за зимни гуми и изправност на автомобилите. Шофьорите в България могат да управляват возилата си и с т.нар. “всесезонни” гуми, но тогава грайферът следва да бъде минимум 4 мм. Той ще бъде проверяван от контролните органи в рамките на акция “Зима”.

„В първите дни на кампанията, шофьорите могат да разчитат на известен толеранс, но след това компромиси няма да има“, обявиха от КАТ-Бургас. Зимните гуми трябва да бъдат свалени едва след края на месец февруари.

Традиционната акция „Зима“ се осъществява в партньорство със Съюза на Българските автомобилисти и ще се проведе в три етапа. Освен шофьорите на МПС-та през тази година акцент ще бъде поставен и върху безопасността на пешеходците и велосипедистите.

Освен у нас подобно задължение има и в още няколко държави от ЕС - Естония, Финландия, Литва, Латвия, Словения, Швеция и Хърватия.

В Германия пък, зимните гуми, произведени след 31 декември трябва да имат специален символ (планина със снежинка). Гуми, произведени преди края на тази година, маркирани с „M & S“, могат да се използват като зимни до 30 септември 2024 г. След това трябва да се слагат само зимни гуми, които са с алпийския символ.